HUMOR I SATIRA

Sančo Pansa i NVO don Kihot

,,Uhvatio vetar jedrima“ Sančo Pansa, postao ,,faca“ u mejnstim politici.

Piše: Danko B. Marin

Baja nije bio skorojević bez igde ikoga, fino se setio svog starog drugara avanturiste don Kihota, penzionisanog viteza i smuva mu od nekog ministarstva pare za NVO ,,Spasimo vetrenjače“ .

Milina od posla i života! Fin kancelarijski posao, nema vetra, kiše, snega, leda i gromova da ugrožavaju zdravlje,a još „van-men-šou“!

Nevladina organizacija ne zavisi od vlade, od dnevne politike, nije joj potrebna politička podobnost! Vlada uredno plaća NVO , vitez je tu jedini vladar – glavni je u svemu!

Sam sebi je zli ili dobri šef, vredni ili lenji sekretar, publika kojoj možeš satima držati dosadne ili zanimljive govore, vređati je zbog društvene neaktivnosti…

Sve je besprekorno funkcionisalo do dana kada je dobri don Kihot osedlao svog konja i otišao da vidi neke vetrenjače o kojima se starala njegova NVO „Spasimo vetrenjače“.

I… Iz daljine se vidi… Rosinante mirno čupka travu, na zemlji slomljen leži vitez ….

Sančo je ubrzo dojurio džipom do bojišta sa divovima-vetrenjačama, prisutni turisti su digli svetsku medijsku uzbunu – idu slike po internetu, hit na društvenim mrežama!

Don Kihot ćuti, nekad tiho jekne dok mu lekar i tri medicinske sestre previjaju rane zadobijene u boju sa vetrenjačama-divovima, racionalni Sančo je iskusno dovezao i medicinsku ekipu.

Don Kihot od Manče je bio plemeniti čovek, nije bio nikakav mafijaški ,,don“ – da jeste, zaradio bi silne pare!

Moćni Sančo Pansa bi sve muljačine ,,pokrio“, ne bi uzimao ni reket. Radila bi i ,,omerta“, no kada si vitez to zauvek ostaješ; plemenitaš si do kraja života.

Svetska slava don Kihota je ponovo krenula zbog boja sa vetrenjačama-divovima . Hej, vetrenjače su spasene od propadanja!

Alonso Kihano je, takođe, bio; divan čovek…

Ostavite komentar