HUMOR I SATIRA

Tomina nova koalicija uzima i vlasti i opoziciji glasače

Nova koalicija na pomolu? Toma, Velja i Saša Mirković prave novu stranku?!

 

Tomina nova koalicija uzima i vlasti i opoziciji glasače

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić vraća se u politiku, kažu neki pouzdani izvori iz okruženja bivšeg predsednika Srbije!

Nakon duže pauze, Tomislav Nikolić je prelomio i rešio da se vrati u politiku. Kako saznaje Gerila, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić je okupio izvestan broj pristalica i simpatizera Srpske napredne stranke s kojima će oformiti novu stranku, treću po redu u njegovom bogatom političkom opusu. Ovoj političkoj partiji će se, po svoj prilici, priključiti i Velimir Ilić, bivši ministar za kapitalne investicije, građevinu i urbanizam kao i Saša Mirković, poznati producent i političar, predsednik pokreta Cela Srbija.

Izvori tvrde da će se toj novoj partiji kasnije pridružiti i gradonačelnik Kragujevca, sin Tomislava Nikolića, Radomir Nikolić, sa svojim pristalicama iz Šumadije.

Velimir Ilić

S obzirom na politički domet i prethodni politički angažman ovih političara, pretpostavlja se da će nova stranka biti patriotska, rusofilska i regionalnog karaktera, slično politici Milana Stamatovića i njegove partije Zdrava Srbija.

Srbijanska partija (SP) kako već unapred u šali nazivaju radnim nazivom ovu partiju, mogla bi uzeti veliki deo kolača i vlasti ali možda još i više opoziciji, pre svega pokretu Dveri Boška Obradovića i Narodnoj stranci Vuka Jeremića.

No, na duže staze, zbog svog uporišta na lokalu, Srbijanska partija bi mogla postati ozbiljna alternativa vladajućoj koaliciji i naročito Srpskoj naprednoj stranci.

Tu je nastala nova koalicija?

Da podsetimo bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić nedavno 24. maja je u Blicu prozvan da je najskuplji srpski neradnik. U tekstu se navodi da je potrošio već 750.000 evra iz budžeta, a da građani nisu imali ništa od Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom i da Tomislav Nikolić javnosti ne polaže račune ni kako se troši novac građana Srbije ni koji su rezultati njegovog rada.

Kancelarija za saradnju sa Rusijom i Kinom dobila je prostorije u centru Beograda, budžet od 38,4 miliona dinara za drugu polovinu 2017, oko 50 miliona dinara u 2018. i ukupno 30 radnih mesta. Preračunato u evre budžet koji im je na raspolaganju za prošlu i ovu godinu iznosi ukupno oko 750.000 evra. Javnost nema uvida na koji način se taj novac troši, niti su objavljeni do sada bilo kakvi podaci o tome ili finansijki izveštaji radi kancelarije.

Saša Mirković

Ostaje i nepoznato šta je urađeno u tom periodu i kakvi su rezultati ostvareni u saradnji Rusijom i Kinom. U medijima je objavljeno nekoliko saopštenja o njegovim odlsacima u Peking i Moskvu, gde se sretao sa tamošnjim zvaničnicima i učestvovao na nekim seminarima.
Ne zna se i na šta je konkretno kancelarija Nikolića trošila novac poreskih obveznika. Zahvaljujući Zakonu o budžetu, poznato je samo da se za plate zaposlenih u 2018. izdvaja 22 miliona dinara, a za osiguranje 13 miliona.

Zanimljivo je da ni Savet ni Kancelarija nemaju sajt, da nigde nije objavljena ni njihova zvanična mejl adresa, niti brojevi telefona, mada se slični podaci o drugim kancelarijama i upravama mogu naći na sajtu Vlade Srbije.

Da nije ogromne table koja se nalazi na impozantnoj zgradi u Vasinoj ulici u centru prestonice, ne bi znali ni gde se nalaze prostorije Kancelarije.

Kancelarija za saradnju sa Rusijom i Kinom budžet 750.000 evra?

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbije kaže za „Blic“ da se od prvog dana nametnuo utisak da je Savet za saradnju sa Rusijom i Kinom izmišljen kao politička latifundija za Tomislava Nikolića.  Data mu jedna politička funkcija da bi bio koristan i srećan, a država tako nešto ne bi smela da dozvoli. Treba videti da li od toga Srbija ima ikakve koristi ili možda čak i štete – navodi Minić.

 

Izvor: Gerila, Blic  Foto:Printsc

Obrada: Jutarnji GLASnik

Ostavite komentar