ISTORIJA

26. juna 1917. streljan je Apis. Lopovluk Nikole Pašića pravi razlog streljanja?

26. juna 1917. godine, na Solunskom polju streljan je generalštabni pukovnik Dragutin Dimitrijević-Apis (40), organizator Majskog prevrata 1903, član organizacije „Ujedinjenje ili smrt“.

Solunski proces, Foto: Wikipedia

U I svetskom ratu bio je rukovodilac obaveštajne službe Glavnog generalštaba, načelnik štaba Užičke vojske, Timočke vojske i na Solunskom frontu, pomoćnik načelnika štaba 3. armije.

Uhapšen je 28. decembra 1916. zbog optužbi da je planirao državni udar i atentat na regenta Aleksandra Karađorđevića.

Na osnovu presude vojnog suda (Solunski proces), osuđen je na smrt i streljan je 26. juna 1917. u Solunu.

Sahranjen kao NN lice pod brojem 5027.

Foto: Boris Dimitrov/ Wikimedia

Rehabilitovan odlukom Vrhovnog suda Srbije, juna 1953.

O jednom manje poznatom i možda pravom razlogu zbog čega je Apis streljan, nedavno je govorio jedan od naših najboljih novinara i književnika, Dragan Jovanović. Tekst smo objavili pod naslovom Dragan Jovanović: Marko Đurić je spremljen da zameni istrošenog Vučića.

Jovanović se govoreći o Marku Đuriću, direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju i o njegovom „pedigreu“, te navodeći da je Marko Đurić  praunuk Nikole Pašića i  po drugoj rodbinskoj liniji praunuk Stojana Protića, osvrnuo na takozvani „Bernski proces“, o kome se malo zna:

„Taj Nikola Pašić, deda Marka Đurića, preko fiktivne jevrejske firme u Londonu, prodavao je tu robu (humanitarna pomoć  namenjena srpskoj vojsci) austrougarskoj vojsci s kojom je bio tog trenutka u ratu!“ – ističe Dragan Jovanović.

Nikola Pašić je lopovlukom, zaradio 40 miliona ondašnjih švajcaraca, što bi danas iznosilo između četiri i pet milijardi evra! Zato je Apis morao biti ubijen

– „To je taj Nikola Pašić, čiji spomenik imamo u Beogradu i koji bih ja da imam dovoljno eksploziva srušio, pa makar robijao“, kaže Jovanović. „On je tim transakcijama, da ne kažem lopovlukom, zaradio 40 miliona ondašnjih švajcaraca, što bi danas iznosilo između četiri i pet milijardi evra!“.

– „Sin Pašićev, Rade Pašić, je mala beba u lopovluku koji je njegov tata uradio u toku Veliko rata, kao predsednik srpske vlade u izbeglištvu!“, priča Dragan.

– „Protić iz Guče je primetio taj lopovluk, obavestio je pismom sve političare za koje je smatrao da su iole pošteni ( Triša Kaclerović, Ljuba Davidović i još neki) i obavestio je Apisa“, nastavlja Dragan Jovanović. „Međutim, to pismo Apisu je presretnuto. Pašić je znao da će Apis, ako dobije to pismo, likvidirati i njega i sve koji mu stanu na put. Zato je Apis i streljan u Solunu, na groblju, kao pas…“

– „Da bi se ubio Apis, morali su prvo, Apisovog pobratima, Vojvodu Vuka, da ubiju s leđa na Kajmakčalanu. Đeneralštab je to odlučio, a potpisao Vojvoda Petar Bojović. Ceo đeneralštab su činili masoni, mason je i kralj Aleksandar, Mason je i Nikola Pašić“, objašnjava legendarni Dragan Jovanović.

Priredio: M. A. M.

Ostavite komentar