ISTORIJA

Danko B. Marin: NjEN TATA JE BIO NAJFINIJI ČOVEK NA SVETU!

Najfiniji čovek na svetu bio je on, slobodno velikim početnim slovom On! Najfiniji čovek na svetu bio je i divni tata, zakleti patriota, posvećenik porodice i posla – u njegovom finom životu, sve je FINO funkcionisalo.
Ilustracija: Jutarnji GLASnik, Printscreen

Piše: Danko B. Marin

Danko B. Marin

Idilična porodica živela je idilično u idiličnoj kući koja se nalazila tik do radnog mesta najfinijeg čoveka na svetu. Na jedan od najzahtevnijih poslova na svetu najfinijeg tatu na svetu ispraćala je fina žena koja mu je rodila petoro zdrave, fine dečice: KAD JE NAJFINIJI TATA NA SVETU!

„U Aušvicu zaista nije bilo dosadno. Ako bi me neki incident duboko pogodio, nisam imao snage da se vratim svojoj kući i porodici. Popeo bih se na konja i jahao sve dok strašnu sliku ne bih odagnao“ – priznao je najfiniji čovek na svetu. Fin način čuvanja svoje fine porodice od stresova na poslu (koji je fino obavljao). Poštovao je On fino i Jevreje i pored toga što je bio Hitlerov nacista – bio je fini. On veoma fin prema njima! Taj NAJFINIJI ČOVEK NA SVETU…

„Morao sam da vidim sve. Posmatrao sam iz časa u čas, iz dana u dan odvođenje u gasnu komoru, uklanjanje i spaljivanje leševa, vađenje zuba, odsecanje kose, čitav taj grozni posao kome nije bilo kraja. Morao sam da stojim satima u neizdržljivom zadahu dok su masovne grobnice bile otvarane, a tela odvlačena i spaljivana… Gledao sam kroz male zastakljene rupe na vratima gasnih komora i pratio proces usmrćenja, jer to su lekari Mengele i Klamberg od mene zahtevali. Morao sam sve to da činim zato što su u mene bile uprte sve oči – i morao svima da pokažem da se moja uloga u Aušvicu ne svodi samo da izdajem naredbe i propisujem pravila, nego da sam spreman i lično da budem prisutan i učestvujem u ispunjenju onoga što naređujem svojim podređenima“ – koliko nas finih čitalaca je spremno na ovoliko finoće?

A, daaa – finoća prema Jevrejima: KONKRETNO! Delom je pokazana i dokazana…. Nikakva improvizacija nije dolazila u obzir tokom sprovođenja ,,konačnog rešenja jevrejskog pitanja“ , Jevreji su mogli računati na prusku sistematičnost prilikom upotrebe ,,pruske kiseline“!

Aušvic

,,Dok sam se nalazio na službenom putu, moj pomoćnik Frič je prvi pokušao vršiti likvidiranja gasom. Bila je to smesa pruske kiseline zvana ,,Ciklon – B“. Kad sam se vratio Frič mi je o tome podneo izveštaj i gas je ponovo upotrebljen za naredni transport. Zaštićen gas-maskom, lično sam posmatrao ubijanje. U prenatrpane ćelije smrt je ušla istog trenutka kad je ubačen ,,Ciklon – B“. JEDAN KRATAK, PRIGUŠEN KRIK I SVE JE BILO GOTOVO“ – poetski fino završava najfiniji čovek na svetu… On nije bio glamurozni Rudolf Hes, bio je Rudolf Hes upravnik Aušvica! Skromni, uredni birokrata o kom ovu kratku priču nije ispričao sveznajući pripovedač, ispričana je sudskim dokumentom i breinstormirana pisanjem ,,Vašington posta“. Naravno da ni naslov nije produkt pesničke slobode, nekog ironijskog otklona: deo je intervjua iz ,,Vašington posta“, deo je knjige, paralelnog sveta…

Zlikovac Rudolf Hes je obešen posle suđenja ispred krematorijuma u Aušvicu, ispred njegovog životnog remek-dela, njegov lik je okačen i iznad kreveta njegove ćerke Bridžit kao lik najfinijeg čoveka na svetu – živela je i ona u Aušvicu i naziva to boravkom u raju, njen tata je zaista znao sve fino da odradi i ,,zasluženo“ bude u ,,Vašington postu“ od strane ćerke Bridžit predstavljen kao najfiniji čovek na svetu!

Bridžit Hes

Bridžitin život se bliži kraju u Severnoj Virdžiniji, njeno devičansko mišljenje o genocidnom ocu (priznao genocid!) je sigurno formirano i zemljom useljenja, jer u SAD i sad NEljudi poput njenog oca imaju status heroja nacije – dok je njen tata bio samo skromni birokrata, uzorni porodični čovek i …

Rudolf Hes

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar