ISTORIJA VESTI

Dečani su manastir pravoslavnih Albanaca, tvrde albanski istoričari i traže da se SPC izvini zbog „genocida“?

Albanski istoričari: Dečani su manastir pravoslavnih Albanaca,SPC da se izvini zbog „genocida“???

PRIŠTINA – Udruženje kosovskih istoričara „Ali Hadri“, ogranak u Dečanima zatražio je danas od Srpske pravoslavne crkve da se izvini zbog, kako tvrde, „genocida“ koji su Srbi navodno počinili nad Albancima tokom proteklih sukoba na KiM, a povodom izjave igumana manastira Veliki Dečani, Save Janjića da taj hram i sporno manastirsko zemljište pripadaju srpskoj crkvi.
Tri godine od odluke kosovskog Ustavnog suda prema kojoj se srpskom manastiru Visoki Dečani priznaje pravo na zemlju površine 23 hektara, dečanska opština odbija da tu odluku primeni.

S tim u vezi iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić dao je izjavu Glasu Amerike, što je izazvalo reakciju dečanskog ogranka pomenutog udruženja istoričara koji tvrde da je reč o manastiru pravoslavnih Albanaca i da iguman Sava Janjić služi u albanskom pravoslavnom manastiru, koji su, kako kažu, „uzurpirali srpski okupatori još u srednjem veku“.

Manastir Dečani je, prema tvrdnjama pomenutih istoričara, tokom, kako kažu, „oslobodilačkog rata na Kosovu igrao negativnu ulogu i izvodio antialbanske akcije“, prenela je prištinska Koha.

Oni kažu i da im je još uvek u svežem sećanju period kada su visoki dostojanstvenici manastira Dečani u tom zdanju „osveštavali stotine srpskih paravojnih snaga koji su nakon toga počinili najteža krivična dela nad Albancima iz Dečana, okoline i šire“.

„Neistina je da manastir Dečani pripada srpskoj crkvi, već je to hram pravoslavnih Albanaca, koji je obnovljen na temeljima ilirskog hrama. – Dardan, a manastir je sagradio Fra Vita Kuči na zemlji Haka Kučija iz Dečana“, navodi se u reagovanju istoričara iz dečanskog ogranka udruženja „Ali Hadri“.

Na Janjićevu izjavu da sveštenstvo manastira Visoki Dečani ima kosovske dokumente i da poštuju kosovske zakone, istoričaru kažu da je to „potpuna drskost“ i da iguman Sava, kako kažu, ne poznaje i ne poštuje zakone tzv. Kosova, a to zaključuju po tome što SPC kosovsku teritoriju ne naziva „Republikom Kosovo“, već Kosovo i Metohija.

Državi je jasno da će izgubiti sledeće izbore ako crkva ustane protiv nje
Foto: www.eparhija-prizren.com

Oni su pozvali igumana Savu da „povuče“ svoje izjave i izvini se za navodni genocid koji je, kako tvrde, „srpski narod počinio nad Albancima iz Dečana“.

Traže od Janjića i da povuče izjave koje, kako kažu, destabilizuje bezbednosnu situaciju u Dečanu tvrdnjom da preduzeća „Apiko „i „Iliria pripadaju manastiru.

„Podsećamo Savu i njegove nadređene da nema Albanaca koji će preneti imovinu i preduzeća ‘Apiko’ i ‘Ilirija’ u vlasništvo manastira Dečani, jer je za nas odluka Ustavnog suda Republike Kosovo iz 2016. godine, neprihvatljiva i neprimenjiva, s obzirom na to da je doneta na osnovu dokumenata iz perioda Miloševićevog režima“, navodi se u reagovanju dečanskog ogranka udruženja istoričara „Ali Hadri“.

Izvor: Tanjug i RTV Foto: Screenshot

Ostavite komentar