Preduzećima od Pokrajine od 3.000 do 5.000 evra po novozaposlenom
GLASNIKOV MAGAZIN GRADOVI ISTORIJA POLITIKA

Obeležen vek od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Obeležen vek od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Juče je obeležena stogodišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Vojvodina se Srbiji prisajedinjavala u više navrata, a formalno 25. novembra 1918. kada su poslanici jednoglasno usvojili odluku o ocepljenju Banata, Bačke i Baranje od Ugarske.

Ovaj dan prvi put je ove godine obeležen kao Dan Vojvodine.

U Novom Sadu je otvoren „Muzej Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji“ koji čini stalna postavka sa nizom artefakata koji svedoče o tom istorijskom događaju i njegovim akterima, ali i o viševekovnoj borbi Srba za politička i druga prava.
Svečana akademija posvećena 100. godišnjici prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji održana je u podne u SNP.

Sinoć je na centralnom gradskom trgu u Novom Sadu održan koncert kome je prisustvovao veliki broj građana. Nastupili su Zvonko Bogdan, Zdravko Čolić, Vojvođanski simfonijski orkestar, Big bend i Veliki tamburaški orkestar.

Vučić: Nikada Vojvodina nikom drugom do Srbiji neće pripadati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je danas spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću u Novom Sadu i poručio da „nikada Vojvodina nikom drugom do Srbiji neće pripadati“.

„Vojvodina je Srbija, Srbija je Vojvodina. Srbija zna svoju snagu. Znamo da nismo najveći, ni među najvećima, ali znamo da Srbiju nikada niko nije uspeo da pokori, a neće ni oni koji to danas pokušavaju“, rekao je Vučić okupljenima u Novom Sadu na obeležavanju stogodišnjice priključenja Vojvodine Kraljevini Srbije.

Vučić je uoči otkrivanja spomenika poželeo dobrodošlicu kralju Petru Prvom, uz izvinjenje što se niko do danas nije setio da mu podigne spomenik.

„Bruka ide na sve nas spremne da svaku veličinu pregazimo, tebi stari naš kralju evo časti“, rekao je Vučić i dodao da su ovih dana „razne ptice crne boje krenule da zoblju sve što stignu po našoj lepoj Srbiji“.

Vučić je kazao da je Srbija imala vladare koji su činili dobro, ali da samo uz jednog ide „sveta reč – sloboda“.

„Jedini vladar u novijoj istoriji koji je prošao strašan put preko albanskih vrleti i sinjih mora da bismo svi mi došli kući. Sloboda je kamen temeljac moderene srpske države, sloboda koju su nam ti saborci izvojevali“, rekao je Vučić. On je kazao da pred spomenikom kralju Petru Prvom Karađorđeviću poručuje da će se boriti da trudom promeni lice Srbije „za budućnost i život dostojan potomaka“.

„Gradićemo Srbiju sa ljubavlju, žarom i entuzijazmom“, rekao je Vučić.

„Otkrivajući ovaj spomenik, kažem hvala tebi naš kralju oslobodioče, hvala za slobodu da radimo, svaramo i živimo“, rekao je Vučić.

Gradonačelnik Novog Sada

Miloš Vučević rekao je da će spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću od danas pa zauvek podsećati sve da ne treba odustati od borbe za ono najsvetije, svoju državu, narod i jedinstvo.

„Podseća ovaj spomenik na ponos i čast srpskog naroda i sve koji su preživeli pakao Prvog svetskog rata da bi mi mogli da uživamo u slobodi“, rekao je Vučević.

On je rekao da kada je kralj Petar Prvi, ili kako su ga Francuzi nazvali „sveti starac“, ujahao u Novi Sad doneo je slobodu i ujedinjenje.

Otkrivanju spomenika prisustovali su i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u republičkoj i pokrajisnkoj vladi, kao i predstavnika Vojske Srbije i Novog Sada.

Izvor: N1 Foto: Screenshot

Ostavite komentar