LJUBIMAC

Bolovanje zbog nege psa ili mačke?

Ukoliko je vaš kućni ljubimac bolestan, a vi ste primorani da ga ostavite samog, kršite Zakon o dobrobiti životinja Republike Srbije i možete platiti kaznu od 5.000 do 50.000 dinara.
Foto: Pixabay

Nakon teksta koji je juče preplavio društvene mreže, da je jedna bibliotekarka u Italiji, dobila pravo na odsustvo sa posla nakon što se njen pas razboleo, vlasnici četovoronožaca iz Srbije ukazali su na ovu mogućnosti i kod nas.

Italijanka je dobila pravo na dvodnevno odsustvo, koje je po Zakonu o dobrobiti životinja i sleduje ukoliko joj je ljubimac bolestan, a ti dani joj se neće računati u dane godišnjeg odmora koje zakonski dobija.

Advokati koji su je zastupali istakli su da je italijanski zakon predvideo kaznu do godinu dana zatvora ili 10.000 evra za vlasnike koji ostave životinju da pati – odnosno ne obezbede joj potrebnu veterinarsku pomoć i negu.

S obzirom da Zakon o dobrobiti životinja Republike Srbije sadrži sličnu odredbu, a da pojedini vlasnici kućnih ljubimaca nisu u mogućnosti da angažuju druge osobe da neguju njihove životinje, i u Srbiji bismo mogli da razmišljamo o pravu na plaćeno odustvo u slučaju bolesti kućnog ljubimca.

U našem zakonu, prema članu 6. vlasnik, odnosno držalac životinje je dužan da:

1) prema životinji postupa sa pažnjom dobrog domaćina i da obezbedi uslove za držanje i negu životinja koji odgovaraju vrsti, rasi, polu, starosti, kao i fizičkim, biološkim i proizvodnim specifičnostima i osobinama u ponašanju i zdravstvenom stanju životinje.

2) blagovremeno obezbedi pomoć veterinara ako je životinja obolela, pri porođaju životinje, kao i zbrinjavanje bolesne, povređene i iznemogle životinje.

Vlasnik, odnosno držalac životinje odgovoran je za život, zdravlje i dobrobit životinje i mora da preduzima sve neophodne mere kako bi obezbedio da se životinji ne nanosi nepotreban bol, patnja, strah i stres, odnosno povreda.

Novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako:

1) prema životinji ne postupa sa pažnjom dobrog domaćina u skladu sa članom 6. stav 4. tačka 1) ovog zakona.

2) ne obezbedi blagovremeno veterinarsku pomoć životinji u skladu sa članom 6. stav 4. tačka 2) ovog zakona.

Izvor: Blic/ Marija Antonijević

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar