LJUBIMAC

DOKAZANO: Mačke ipak više vole ljude od hrane

Iako se smatra da su mačke, za razliku od pasa, manje emocionalno vezane na svoje vlasnike i da od njih očekuju hranu, a ne društvo i igru, istraživanje koje je na uzorku od 38 mačaka sprovela ekipa naučnika sa dva američka univerziteta relativizovalo je tu uvreženu predrasudu.
Foto: Pixabay

„Iako preovladava uverenje da mačke više vole samoću, naše istraživanje je pokazalo drugačiju sliku – mačke vole ljude, pokazuju različite vrste osećanja, a na njihove sociološke interakcije verovatno utiču životna iskustva i biološke predispozicije“, naveli su naučnici sa univerziteta „Oregon State“ i „Monmouth“ u zaključku istraživanja objavljenog u časopisu „Behavioral Processes“.

U eksperiment, koji je trebalo da detektuje šta mačke najviše privlači, bilo je uključeno 38 mačaka starih od 1 do 20 godina. Polovina njih udomljena je kod vlasnika, a druga polovina potiče iz azila.

Dva i po sata pre testa bile su izolovane od bilo kakve interakcije sa ljudima ili međusobnog kontakta. Nakon toga, nudili su im hranu, odeću sa mirisima koje privlače te životinje, igračku u obliku miša i čoveka koji se igrao sa mačkom i mazio je, najpre u odvojenom kontaktu, a onda i u sobi u kojoj su bili svi ti „nadražaji“, kako bi se ustanovilo šta ih najviše privlači.

Jedna od mačaka iz eksperimenta izabrala je za „druženje“ odeću sa mirisom mačje metvice, četiri su se odlučile za veštačkog miša, 14 mačaka je odmah pristupilo ponuđenoj hrani, a 19 čoveku koji ih je mazio i sa njima komunicirao, i sa njim su provele tri četvrtine vremena.

Izvor: Klix.ba/ B92

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar