LJUBIMAC

Koze su pametnije nego što se mislilo

Koze su pametnije nego što se mislilo

 

Domaće koze u stanju su da razlikuju različite izraze ljudskog lica i više vole nasmešena lica od onih koja odražavaju gnev, pokazala je studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Rojal sosajeti open sajens (Royal Society Open Science).

Koze su pametnije nego što se mislilo
Pixabay

“Od ranije smo znali da koze reaguju na govor ljudskog tela, ali do sada nam nije bilo poznato na koji način reaguju na određene izraze lica poput gneva ili sreće”, rekao je za AFP jedan od autora studije, biolog Kristian Navrot, piše Net.hr

Nisu koze jedine 

“Prvi put smo pokušali da objasnimo da koze nisu samo u stanju da razlikuju ekspresije lica, već i da više vole ona nasmešena”, kazao je Navrot sa Londonskog univerziteta Kvin Meri (Queen Mary) te dodao da koze nisu jedini sisavci koji prepoznaju i reaguju na ljudske emocije.

Psi, koji su pripitomljeni još u praistorijsko doba, vrlo dobro razlikuju razne izraze lica, a pritom i emocije svojih vlasnika. Nedavno su naučnici ustanovili da i konji uspevaju da dešifriruju ljudske facijalne ekspresije i zapamte ih.

Posledice prilagođavanja 

Koze i konji su “pripitomljeni zbog saradnje s ljudima u raznim područjima njihovog života, poput lova, zaštite, selidbi…. Percepcija izraza ljudskih lica verovatno je posledica prilagođavanja dve vrste na interakciju i suaradnju”, otkrila je studija.

Koze, za razliku od konja i pasa, nisu pripitomljavane zbog sposobnosti da prepoznaju i reaguju na ljudsko raspoloženje, već da bi čoveku omogućile hranu poput mleka i mesa, kao i zbog kože od koje su izrađivani odevni predmeti.

Pokazivali im fotografije 

Tim naučnika proučavao je reakciju 20 koza u trenutku kada su im pokazali fotografije iste osobe sa različitim ekspresijama lica, ljutitim i zadovoljnim. Životinje su se radije približavale fotografiji s a nasmešenim licem te su fotografiju dodirnule njuškom.

“U nasmešena lica koze su gledale 1,4 sekunde, a u ljutita i gnevna samo 0,9 sekunde”, kazao je Navrot. “To znači da su ove životinje provele 50 odsto više vremena u interakciji sa nasmešenim ljudskim licima.

Pixabay

Sofistician um 

Naša studija upućuje na to da stočarske vrste životinja poseduju vrlo sofisticiran um kada je reč o razumevanju osoba i okoline u kojoj žive te da uspevaju da im prilagode svoje ponašanje, zavisno od izraza lica.

“Studija bi mogla da utiče na način na koji se ponašamo prema životinjama sa farmi, ali i ostalim vrstama životinja, jer je njihova sposobnost registrovanja ljudskih emocija, čini se, puno veća nego što smo do sada mislili”, zaključio je voditelj studije Alan Mekegliot.

Izvor: B92

Ostavite komentar