LJUBIMAC

Marijan Rističević hoće da legalizuje ubijanje činčila

Predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević sazvao je sednicu za utorak, 5. jun, na čijem dnevnom redu će biti samo jedna tačka, ukidanje zabrane uzgajanja krznašica, odnosno, usklađivanje Zakona o dobrobiti životinja sa Zakonom o stočarstvu.

Drugari iz klupe Marko Atlagić i Marijan Rističević prilikom tucanja, Foto: Alo / Vladimir Marković

Predsednica azila „Džesika“ i borkinja za prava životinja Zlata Korjenić tvrdi za list Danas da je Rističević zakazao sednicu kako bi predupredio zabranu ubijanja činčila, koja na snagu stupa početkom sledeće godine.

„Po svaku cenu hoće da ubijaju činčile u Srbiji iako zabrana stupa na snagu 1. januara 2019. Menjanjem Zakona o dobrobiti životinja mimo svake procedure, činčile će uvrstiti u stoku i njihovo ubijanje će biti legalizovano“, upozorava Korjenić.

Marijan Rističević za Danas kaže da nije zabranjeno ubijanje krznašica već uzgoj radi proizvodnje krzna, „ali je kasnijim Zakonom o stočarstvu od 2016. ta prizvodnja legalizovana“.

„Imamo obavezu da uskladimo Zakon o dobrobiti životinja sa Zakonom o stočarstvu. Kontrapitanje je zašto neko traži zabranu proizvodnje krzna, ali ne i zabranu uvoza krzna. Zašto zabrane nema u 24 države EU, te zašto Danska ima 1.500 sa 20 miliona krznašica i u berzi krzna u Kopenhagenu ostvaruje prihod od 850 miliona evra“, objašnjava Rističević.

Zlata Korjenić kaže da se tačan broj farmi za uzgoj činčila u Srbiji ne zna, jer mnoge nisu prijavljene i nalaze se čak i u stanovima.

Ona dodaje da se, u jednoj od najvećih farmi, prema izveštaju veterinarskog inspektora, činčile ubijaju u gasnim komorama.

Prema njenim rečima, životinje sa ostalih farmi se izvoze u inostranstvo, mahom u Češku, a prihodi od ovog „biznisa“ su enormni.

Zbog namere Rističevića da, kako kaže, legalizuje ubijanje činčila, Korjenić je pisala predsedniku i premijerki Srbije da ih o tome obavesti.

„Ta mila, mala stvorenja, koja inače žive 15 godina, guše se u gasnoj komori sa devet meseci starosti. Ne dozvolite da se u dobrom procentu građana Srbije stvori mržnja. Varvarstvo u Srbiji prema životinjama mora prestati“, kaže Korjenić, a prenosi Danas.

Izvor: Beta

Ostavite komentar