MUZIKA ŽIVOT

Deca koja koriste slušalice rizikuju gubitak sluha

Deca koja koriste slušalice rizikuju gubitak sluha

Sve više mladih koriste slušalice kada uživaju u muzici, ali istraživanja pokazuju da tako rizikuju gubitak ili oštećenje sluha – navode danski stručnjaci.

Naučnici su testirali sluh više od tri hiljade mališana starih od devet do 11 godina, a njihove roditelje anketirali o pritužbama dece na sluh, koliko često koriste slušalice i koliko glasno slušaju muziku.

Utvrđeno je da više od 400 mališana, odnosno 14 odsto ispitanika, ima neke teškoće sa visokim frekvencijama.

Gubitak sluha za visoke frekvencije, posebno kod mladih, povezan je sa izloženošću buci – upozoravaju sručnjaci.

Bez obzira na količinu vremena potrošenog za slušanje muzike sa slušalicama, deca koja su koristila prenosne uređaje za slušanje, makar jedan ili dva dana u nedelji, imala su dva puta veće izglede da izgube ili oštete sluh od dece koja nisu koristila uređaje.

Iako jedno istraživanje ne može da dovede do sigurnog zaključka da prenosni uređaji izazivaju gubitak sluha, ono pokazuje da izloženost muzici može da utiče na sluh u detinjstvu – navode danski stručnjaci.

Slušanje muzike slušalicama može oštetiti sluh

Većina dece sluša muziku putem slušalica, a više od 90 odsto starije dece koristi neki prenosni uređaj za tu namenu.

Osim gubitka sluha koji je posledica buke, i zvukovi se mogu činiti prigušenim ili udaljenim, a deca se mogu žaliti na „zvonjavu“ u ušima.

To ponekad može biti privremeno,na primer nakon nekog glasnog koncerta, ali može postati trajno nakon čestog izlaganja buci – upozoravaju stručnjaci, a prenose naučni portali.

Istraživanja su ozbiljno ukazala na probleme i da su mališani koji slušaju muziku sa prenosnih uređaja, poput pametnog telefona ili tableta, uz pomoć slušalica, izloženi većem riziku gubitka sluha zbog buke, tako da bi roditelji morali da povedu računa i da ukažu deci na opasnost koja im preti.

Izvor: srna Foto:PX

Ostavite komentar