EKONOMIJA MUZIKA

Gibson proglasio bankrotstvo

Proizvođač gitara „Gibson“, decenijama sveprisutnih na američkoj muzičkoj sceni, proglasio je bankrotstvo nakon što se godinama borio s dugovima.
Mandolina iz 1918., Foto: Pixabay

Plan reorganizacije koji je ranije dogovoren omogućiće firmi Gibson brends inkorporejtid da nastavi poslovanje s 135 miliona dolara novca poverilaca.

Generacije gitarskih legendi su koristile Gibson gitare. Posle smrti Čaka Berija, njegov crveni Gibson je ugrađen u poklopac kovčega. Dejvid Bouvi je koristio Gibson L4 dok je bio frontmen benda „Tin Machine“. Sleš se kune u njih.

„To je jedan od najprepoznatljivijih brendova na planeti Zemlji“, rekao je Džordž Grun, vlasnik svetski poznate prodavnice starih instrumenata Grun gitars.

Gibson, osnovan 1894. i baziran u Nešvilu, najveći je proizvođač prvoklasnih gitara. Prema dokumentaciji, prodaje više od 170.000 gitara godišnje u više od 80 zemalja, kao i više od 40 odsto svih prodatih električnih gitara skupljih od 2.000 dolara.

Gibson gitare su u rukama Bi Bi Kinga, Erika Kleptona, Džimija Pejdža, Dvejna Almana i Sleša bile jedan od osnovnih gradivnih elemenata bluza i roka.

Izvor: N1

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar