MUZIKA

Grupa intelektualaca traži muzičku dvoranu za sve, a ne samo za Filharmoniju

Grupa srpskih intelektualaca zatražila je u otvorenom pismu da se umesto nove dvorane Beogradske filharmonije, kako je najavljeno, sagradi nova koncertna dvorana koja treba da bude podstrek celokupnom umetničkom i muzičkom životu u Beograda i Srbije.
Foto: Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda

Pismo je adresirano na predsednika Aleksandra Vičića, premijerku Anu Brnabić, ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića, ministra prosvete Mladena Šarčevića i gradonačelnika Sinišu Malog.

Potpisnici pisma poručuju da, prema uslovima u kojima rade Fakultet muzičke umetnosti i Simfonijski orkestar RTS, uslovi rada u postojećoj zgradi Beogradske filharmonije „predstavljaju nedostižni luksuz”.

„Trenutno je zgrada Beogradske filharmonije najmoderniji i najuređeniji prostor u Srbiji za potrebe smeštaja i odvijanja proba jednog simfonijskog orkestra. Zgrada je u potpunosti renovirana pre desetak godina, za šta su potrošena velika sredstva, a njena manjkavost jeste malo gledalište”, piše u pismu.

Grupa srpskih intelektualaca poručuje da moraju da se suprotstave privilegovanom statusu Beogradske filharmonije.

„Ničim ne sporeći potrebu da značajna institucija kao što je Beogradska filharmonija dobije kvalitetnu koncertnu dvoranu, moramo da se upitamo da li je rešenje problema samo ove institucije prioritet nad rešavanjem problema sveukupnog muzičkog orkestarskog života u Beogradu, pa i u Srbiji” piše u pismu.

Dalje se u pismu naglašava da bi rešenje moralo da se potraži u koncertnoj dvorani koja bi svoje kapacitete davala Simfonijskom orkestru i horu RTS-a i Fakultetu Muzičke umetnosti.

„U toj dvorani bi nastupali gostujući i domaći ansambli. Nova koncertna dvorana bi trebalo da sadrži najmanje dve do tri koncertne sale različitih veličina uz primenu najsavremenijih, pre svega akustičnih iskustava najmodernijih građevina ovog tipa u svetu” piše u pismu.

Potpisnici predlažu da se uz novu koncertnu dvoranu podigne i novo zdanje Fakulteta muzičke umetnosti, čime bi se rešilo dugogodišnje goruće pitanje za ovu instituciju.

„Predlažemo da nova koncertna dvorana ponese naziv „Dvorana Mokranjac” po najvećem srpskom kompozitoru”, piše u pismu.

Otvoreno pismo potpisali su književnik Svetislav Basara, kompozitor Svetislav Božić, Slobodan Grubač, dopisni član SANU, akademik Dinko Davidov, akademik Dejan Despić, rektor Univerziteta umetnosti Zoran Erić, akademik Ivan Jevtić, dopisni član SANU Miloš Kojić, violinista Jovan Kolundžija, predsednik SANU Vladimir Kostić, akademik Milan Lojanica, akademik Nada Milošević Đorđević, akademik Branislav Mitrović, dekan FMU Ljiljana Nestorovska, akademik Dušan Otašević, akademik Predrag Piper, dirigent Bojan Suđić, kompozitor Ivana Stefanović, Predsednica Udruženja kompozitora Srbije Ivana Trišić i akademik Nikola Hajdin.

Izvor: Tanjug

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar