MUZIKA

Jelena Popović (9) prva u konkurenciji mladih pijanista iz cele Evrope

Pijanistkinja Jelena Popović (9) zablistala na takmičenju u Italiji. Subotičanka prva u konkurenciji mladih pijanista iz cele Evrope
Foto: Screenshot/ Youtube

Kada je na prestižnom evropskom takmičenju mladih pijanista „Đulijano Pecor“ u Goriciji u Italiji, devetogodišnja Subotičanka Jelena Popović odsvirala varijacije na dobro poznatu numeru „Danas nam je dan“ Biljane Krstić, bez daha je ostavila i žiri i publiku u prepunoj raskošnoj dvorani.

Ne samo da je na najlepši način predstavila muzičko bogatstvo Srbije, već je osvojila prvo mesto i iza sebe ostavila najbolje mlade pijaniste iz cele Evrope, Rusije, Japana…

– Ali nisam svirala samo to. Profesorka klavira Kristina Mate odabrala je baroknu kompoziciju „Rigodon“ od Hendla i „Valcer“ japanskog kompozitora Jokojama Šinišio – naglašava Jelena, učenica trećeg razreda OŠ „Ivan Goran Kovačić“ i drugog razreda Osnovne muzičke škole u Subotici. – Znate, kada slušate druge kako sviraju, čini se vam se da su oni bolji, ali onda sednete za klavir i vidite da ste isti ili čak bolji od njih. To mi nije bilo prvo takmičenje, ali je drugačije od ostalih. Nadala sam se diplomi, ali kada sam ugledala pehar, bila sam presrećna.

Iako još vrlo maleni, Jelenini prsti sa lakoćom prelaze preko dirki i da je ne gledate, već samo da slušate kako odlučno i odsečno svira, mislili biste da je u pitanju iskusan pijanista iza koga je pregršt koncerata.

– Tremu imam samo dok ne izađem na scenu, posle se samo prepustim muzici. Veća je trema kada nas gleda jedna osoba koja zna šta mi radimo i treba da nas oceni, nego više njih koji nemaju pojma, kao što je to slučaj na koncertima – objašnjava mala pijanistkinja. – Kada sednem za klavira razmislim o onome što ću da sviram, ne samo o notama, nego i o emocijima koje ta kompozicija nosi i dam sve od sebe da ih i dočaram, da ih i publika oseti. Zato najviše volim varijacije, jer u sebi nose različite emocije i brzo se prelazi s jedne na drugu. Klavir ne doživljavam kao predmet, već kao živo biće čiji je jezik muzika, a note i taktovi reči i slova.

Za veliko takmičenje Jelena se pripremala od kraja septembra, ali to je nije omelo da uči i ređa sve petice.

– Idem i na recitatorska takmičenja, a odnedavno sam počela i da pišem pesme – dodaje talentovana devojčica. – Inspiracija je sve oko mene. Pesmu „Jelka“ napisala sam gledajući je s prozora, kada je pao prvi sneg nastala je pesma, i putovanje u Italiju donelo je pesme o planinama. Ma, sve u životu može da bude pesma, samo ako to želite.

Izvor: Novosti/ Jelena Lemajić

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar