KULTURA MUZIKA

Miroslav Cupara: Moj život je defakto muzika, a sve ostalo su sitnice

Razgovor sa jednim od naših najplodnijih i najtalentovanijih pijanista, Miroslavom Cuparom, je dogovaran još od objavljivanja spota za kompoziciju „Two of us“ koja se nalazi na njegovom poslednjem albumu „My destiny`s journey“.

Spletom raznih okolnosti, a najviše zbog njegove zauzetosti, za razgovor se ukazala prilika tek danas, par dana pred njegov koncert zakazan za 1. april od 19 časova u Svečanoj dvorani MŠ Stanković.

Miroslav Cupara je pijanista, specijalista kamerne muzike. Bavi se i kompozicijom i publicistikom. Do sada je snimio četiri Tv portreta, nastupao na mnogim radio i tv stanicama. Za PGP RTS je ostvario izdanja G. Gershwin „Pieces of a dream“ – solo piano, potom „From Bach to Bregovic“ – solo piano, napisao je knjigu „Balet i ja u nekoliko slika“ u izdanju „Dobre knjige“, propraćeno diskom „For left hand and three kisses“.  Dobra knjiga je takođe izdala njegov poslednji disk „My destiny`s journey“.

JG: Vaš način rada i sviranja  je nešto što se ne sreće na našoj muzičkoj sceni?

Ono što karakteriše moj umetnički rad jeste sviranje klavira al’ na „svoj nacin“, a potom i komponovanje koje obuhvata kolažni tretman muzičkog materijala, potom rad sa temom gde klasične teme poprimaju džez obrise i na kraju autorski pristup kompoziciji.

Foto: Printscreen

JG: Vaš prvi album „Pieces of a dream“ je izazvao burne reakcije među muzičkim poznavaocima, najčešće pozitivne?

Muzika G. Gershwina je imala tačnu adresu, ali ja sam je ipak „propustio kroz sopstveni filter“ dokomponovao sa uvodima, solo deonicama klavira koji se oslanjaju na džez tradiciju O. Petersona, Bil Evansa prevashodno, kao i na klasičnu tradiciju poštujuci lepotu i plemenitost klavirskog tona.

JG: Otkud prelazak sa Gershwina na Bregovića?

Album „From Bach to Bregovic“ je trećinski sadržao moje autorske kompozicije, ali izrazito modernog karaktera, a svirao sam ceo disk stilski od baroka, klasike, romantizma, impresionizma pa sve do današnjih dana. CD sam posvetio Goranu Bregoviću kome je inače baš u to vrema Francuska država podarila istoimeni festival „From Bach to Bregovic“ u Sent Deniju kraj Pariza, svrstavajući Bregovića rame uz rame sa Bahom. Time mu je odala značajno priznanje. Nekoliko godina kasnije dodeljen mu je i Orden francuske vlade – vitez književnosti i umetnosti, a pre toga i titulu počasnog doktora muzičkih nauka Univerziteta Šefild.

Foto: Promo

JG: I onda je krenulo „Sudbinsko putovanje“. Gde Vas je sve taj put vodio?

CD „My destiny`s journey“ je kompletno autorski rad, koje u suštini predstavlja muzičko scensko delo koje traje preko sat vremena, podeljeno u 9 stavova i može se predstaviti kao celovečernja predstava, uz naravno koreografa koji bi vizuelizirao kompletan muzički materijal. To je takođe pravac u kome sam se usmerio, s obzirom na činjenicu da sam većinu svog života proveo u baletu i naprosto težio da ostvarim tako veliku formu, kakvo je u biti „Sudbinsko putovanje“. „My destiny`s journey“ je prožeto romantičarskim izrazom, ali i modernim i džez harmonijama. Gotovo svaka klasično postavljena tema prelazi u džez stil, pa se odmah zatim vraća u formu u kakvoj je i postavljena.

„Sudbinsko putovanje“ su male lične adrese na ljude koji su mi značili i koji mi još uvek znače u mom muzičkom životu. Ono sadrži i svoj filozofski aspekt koji govori o smislu života i čovekovog bivstvovanja. Disk otvara „Pesma srca“, izranja kao mala svetlost u smiraj dana, da bi na kraju CD-a usledio muzički intermeco od svega dva minuta „Yes, I am happy“, gde ja faktički konstatujem da sam ja ipak srećan čovek i da bi moj život bez muzike fakticki bio greška! Moj život je defakto muzika, a sve ostalo su sitnice.

Miroslav je kao kompozitor osvojio prvo mesto sa klavirskom minijaturom na Baletskom festivalu u Negotinu, potom je izvođen na sceni Raša Plaović, kao i na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu sa autorskim „Baletskim klasom“. Napisao je i himnu za STK Čukarički. Zanimljivo je da je to prva himna u svim rangovima stonoteniskih takmičenja.

Značajan uspeh u svojoj karijeri vidi u ulozi asistenta Goranu Bregoviću na kastingu pevača za Evroviziju 2010. godine.

„To je svakako bio jedan od najuzbudljivih trenutaka u mom životu, kad sam rame uz rame stajao sa herojem moje najranije mladosti“, kaže Miroslav na kraju razgovora, a mi vas pozivamo da ne propustite njegov koncert 1. aprila.

Jutarnji GLASnik/ M. A. M

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar