KOLUMNE MUZIKA

Zoran Starčević: PREDRASUDE

„Predrasude o nekim narodima, o njihovim precima i potomcima, koje su rezultat slepog verovanja u ono što ste učili u vašoj verziji istorije, što se nalazi u vašoj verziji istine, ili čuli u vestima na vašoj televiziji, su vrsta vrlo teške hronične bolesti.

Piše: Zoran Starčević

Za medije komentar nije ni potreban, što ih više pratite, više ste dezinformisani, ali takva istorija, koja je pisana da bi se opravdala razaranja svega što su drugi teškom mukom vekovima gradili, pisana od strane vaših hroničara da bi se idealizovao vaš ambiciozni kralj, car ili politički lider iz nekog vremena, da bi se napravila lažna slika o događajima, izbrisale žrtve, a veličala osvajanja u ime viših ciljeva, vere ili demokratije, ne može biti istinita i ne opravdava ni svoje ime. Kada bi se pamet ponovo birala, svako bi svoju izabrao, tako je i u ovom slučaju, sa istinom i sa istorijom.

Ali dobra vest, ili možda za nekog loša, je da lek za takvu bolest postoji.

Za početak, doza muzike tog naroda kao oprobani lek za takve predrasude.

Slušajući lepotu i specifičnost njihove muzike, upoznajte kulturu tog naroda, kompozitore, muzičare, slikare, pisce, pesnike, kinematografiju, običaje, arhitekturu, naučnike, jezik, poreklo, geografski položaj… sve drugo i sve ono što ne mora neko subjektivno da tumači, već objektivno govori mnogo više o tom narodu koji pripada istom svetu kao i vi.

Za teže slučajeve, sve nabrojano 3 puta na dan.

Važno!

Nikada se ne savetujte sa svojim lekarom, uz oprez da svaki lek ima i sporedne efekte.

Moguće je da ćete, već početnom dozom leka, prevazići sve pomenute predrasude, početi da menjate svoja davno zacementirana osećanja, ali možda i zavoleti baš tu muziku i kulturu, u pokušaju odupiranja, ipak prepoznati i osećaj za koji niste znali da postoji u vama. To je sve normalno, nema razloga za paniku ni za prekid terapije, to znači da deluje.

Nemam problem sa tim jer sam takvim lekom prirodno predoziran, kao i moji bliski prijatelji, ali ako vi niste spremni na taj rizik, onda ne uzimajte lek, već ostanite u svojoj zoni sumraka.

To je onda već poodmakla faza u kojoj vam nema pomoći. Za one druge, uzimajte redovno terapiju, kontrola za mesec dana, a po potrebi i ranije.

„Slušajmo muziku, ne može da škodi, možda se i spasemo“.
Zoran Starčević (iz još nenapisane knjige)

Ostavite komentar