GLASNIKOV MAGAZIN MUZIKA

Odlazak operske dive: Umrla Monserat Kabalje

Odlazak operske dive: Umrla Monserat Kabalje

Španska operska diva svetske slave Monserat Kabalje preminula je noćas u 85. godini u Barseloni, objavio je španski list „El Pais“ pozivajući se na izvore u bolnici Sant Pau.

Pevačica, čije je pravo ime bilo Marija de Montserat Vivijana Konsepsion Kabalje i Folk (Maria de Montserrat Viviana Concepcion Caballe i Folc), rodjena je u aprilu 1933. i bila je sopran. Razvila je takozvanu tehniku bel kanto (bel canto) pevanja posvećujući više pažnje lepoti izvodjenju tona nego dramskom izražavanju.

Kabalje je, kako se navodi, od septembra bila u toj bolnici zbog problema sa žučnom kesom.

U karijeri dugoj 50 godina Monserat Kabalje imala je više od 4.000 nastupa i 90 uloga, a snimila je više od 80 albuma. Čuvene su njene interpretacije Rosinijevih, Belinijevih, Donicetijevih i Verdijevih opera.

Nastupala je na najprestižnijim svetskim scenama kao što su Metropoliten opera, Bečka državna opera, Karnegi Hol u Njujorku, opera u San Francisku.

Španski kralj Felipe Šesti odao je počast danas preminuloj operskoj pevačici Monserat Kabalje navodeći da je ona „legenda svetske kulture“.

„Bila je velika dama opere, legenda svetske kulture, najbolja od najboljih“, naveo je Felipe na Tviteru i dodao da će njena ličnost i glas zauvek pratiti ljubitelje muzike.

Sarađivala je sa kolegama Plasidom Domingom i Lučanom Pavararotijem, a sa pop pevačem Fredijem Merkjurijem snimila je pesmu „Barselona“ koja je postla himna Olimpijade u Barseloni 1992. godine. Pesma Barselova snimljena je pet godina ranije, tačnije 1987. godine.

Ipak, govoriila je da sebe ne doživljava kao opersku legendu, prenosi „Pais“.

„Ne smatram sebe operskom legendom, niti poslednjom divom, kako novinari ponekad pišu. Svaka era ima svoje dive, a ja sam se samo trudila da svoj posao obavim što je moguće bolje na najvišem nivou“, rekla je Kabalje u jednom intervjuu iz 2014. godine.

Sahrana Monserat Kabalje biće održana u ponedeljak, saopštile su gradske vlasti Barselone.

Monserat Kabalje „legenda svetske kulture“ video

Izvor: B92 Foto: Screenshot

Ostavite komentar