VREME I STANJE NA PUTEVIMA

Naleteli ste na udarnu rupu i oštetili vozilo. Evo kako naplatiti odštetu od države

Udarne rupe su noćna mora svakog vozača. Usled velike količine vode i niske temperature pojavile su brojne rupe u koje redovno ulećemo, a neretko oštetimo i vozilo
Foto: Pixabay

Ipak, štetu koja je eventualno nastala na automobilu ne morate da platite iz svog džepa, već imate pravo na nadoknadu štete. Naravno, pod uslovom da ispoštujete određenu proceduru.

Vozači moraju da pozovu saobraćajnu policiju, koja treba da obavi uviđaj i sačini zapisnik. Vozači treba da znaju da je u takvim situacijama saobraćajna policija obavezna da izađe na lice mesta, jer se i oštećenje na vozilu zbog rupe smatra saobraćajnom nezgodom.

Druga važna stvar jeste da vozač fotografiše i oštećenja i rupu iz nekoliko uglova, a vrlo je poželjno uzeti izjave eventualnih svedoka.

Sledeći korak jeste utvrđivanje štete, a za to su zaduženi procenitelji iz društva za osiguranje. Sa ovim dokumentom, zapisnikom policije i kopijama lične karte, saobraćajne dozvole i bankovne kartice oštećeni se može obratiti direktno upravljaču puta.

Za prestonicu je zaduženo JP „Putevi Beograda“, dok su, podsetimo, za sve auto i magistralne puteve zaduženi „Putevi Srbije“. Ukoliko upravljač puta odbije da plati štetu ili ne odgovori u roku od 15 dana, do naknade se može doći samo sudskim putem.

Izvor: Srbija Danas, Alo

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar