ZANIMLJIVOSTI ŽIVOT

Sendvičari smeju da jedu samo u lokalu

Budite obavešteni

Muke neobaveštenih turista kada odu u drugu zemlju na odmor

Oprez, kazne za sendvičare

Sendvičari smeju da jedu samo u lokalu

U Veneciji je zabranjeno plivanje u kanalima, pravljenje piknika na javnim mestima, dugo zadržavanje na mostovima, hranjenje golubova i konzumiranje sendviča van lokala.

Cigarete, hrana, alkohol, šetanje u kostimu i još mnogo toga proterano je sa turističkih odredišta u pojedinim zemljama. Nepoznavanje lokalnih propisa ne oslobađa turiste od odgovornosti za prekršaj

U Tajlandu je zabranjeno pušenje na plažama, na Majorci pijenje alkohola, a na Sitoniji donošenje mobilnih frižidera, i to su samo neki od problema sa kojima se ovog leta susreću neobavešteni turisti.

U Grčkoj zabranjeno voziti u japankama,kazna može i biti oduzimanje dozvole

Neznanje ne opravdava turiste za prekršaj koji su uradili, jer pre odlaska u drugu zemlju treba se raspitati o pravilima ponašanja. Tako, recimo, naši vozači treba da znaju da je u Grčkoj zabranjeno voziti u japankama i kazna iznosi 50 evra, ali i oduzimanje dozvole.

Zabranili elektronske cigarete, carinici ih konfiskuju

Tajland je u januaru uveo zabranu pušenja na plažama. Mnogi ne znaju, ali u Egiptu, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima su zabranjene elektronske cigarete i carinici imaju pravo da ih konfiskuju.

Pazi gde kamenčiće i školjke skupljaš
Ne diraj kamenčiće, to je krađa antičkog blaga

Na arheološkim lokalitetima u Turskoj, Grčkoj i Italiji ne treba uzimati kamenčiće, jer se to tumači kao krađa antičkog blaga. Na mnogim plažama na Sitoniji, gde postoje barovi, zabranjeno je unositi hranu, a pogotovo pokretne frižidere. Na Santoriniju se najstrože kažnjava bacanje đubreta.

Nije sve dozvoljeno na plaži
Kazne za seks na plaži i šamponiranje u moru

Na svim španskim plažama je zabranjeno mokrenje, u Kataloniji vođenje ljubavi, u Valensiji parkiranje bicikla pored peškira, a u Benidormu kupanje šamponom u moru. Na Majorci ne treba piti alkohol na ulici, jer su kazne i do 3.000 evra, a najviše ih policija naplati na plažama.

 

Izvor:Večernje novosti  Foto:Pixabay

Ostavite komentar