POLITIKA ŽIVOT

Albanci iz Đakovice protestovali zbog posete raseljenih Srba crkvi

Albanci iz Đakovice protestovali zbog posete raseljenih Srba crkvi

Albanci iz Đakovice protestovali su danas, kao i prethodnih godina, protiv posete crkvi raseljenih Srba iz tog grada.

Učesnici protesta su u izjavi kosovskim medijima kazali da nemaju ništa protiv vere raseljenih, već protiv dela koja su izvršili, pošto među njima ima i osumnjičenih za ratne zločine, da znaju njihova imena, da oni nisu bili pod istragom, da im se nije sudilo niti su kažnjeni za ono što su uradili i ocenili da njihova poseta gradu, kojeg su iza sebe ostavili spaljenog, predstavlja provokaciju.

„Ne postoji drugi način osim građanskog protesta“, navodi se u pozivu za protest.

U međuvremenu, protest u Đakovici, koji je počeo u 8 sati, okončan je mirno.

MIP Kosova: Nismo imali zahteve da hodočasnici posete Kosovo
Ministarstvo inostranih poslova Kosova poštuje i garantuje pravo svakog građanina za ostvarivanje verskih sloboda i obreda, ali povodom Badnje večeri i pravoslavnog Božića nije primilo zahteve za dolazak hodočasnika na Kosovo, izjavio je savetnik ministra inostranih poslova, Jetljir Zuberiu.

„Zarad informisanja javnosti danas neće biti nikakvog hodočašča ni u jednom gradu Kosova, jer tako nešto niko nije zatražio od institucija Kosova. Naša država će garantovati to pravo običnim građanima uvek kada to zatraže“, kazao je Zuberi, a prenosi portal koha.net.

Povodom protesta građana Đakovice, Zuberi je rekao da razume njihovo uznemirenje ali je rekao da garantuje da ni jedan kriminalac nikada neće biti deo grupe hodočasnika.

Izvor: N1 Foto: Screenshot

Ostavite komentar