ŽIVOT

Čine li nas pametni telefoni glupima? Pa… DA!

Već neko vreme traje rasprava o tome jesu li pametni telefoni učinili ljude pametnjima jer su nam pružili gomile informacija na dlanu ili glupljima jer se previše oslanjamo na njihove sposobnosti. Grupa istraživača sa Univerziteta u Teksasu odlučila je da istraži čine li nas pametni telefoni zaista glupljima ili pametnijima.

Foto: Pixabay

Napravili su eksperiment u kojem su ispitanike podelili u tri grupe. Prva grupa morala je ostaviti svoje telefone u susednoj prostoriji, druga u torbi, a treća na stolu, ali okrenute ekranom prema dolje. Nakon toga ispitanici su trebali rešiti niz zadataka koji su ispitivali njihove kognitivne sposobnosti.

Istraživače je iznenadila činjenica da su oni čiji su telefoni bili u susednoj prostoriji imali znatno bolje rezultate od onih čiji su telefoni bili u torbi ili na stolu.

„Primetili smo linearni trend koji ukazuje na to da što su pametni telefoni na vidljivijem mestu, naš se kognitivni kapacitet smanjuje“, istakao je Edrijan Vord.

Već sama činjenica da znamo kako ne smemo koristiti pametni telefon odvlači nam pažnju i smanjuje kognitivne sposobnosti jer razmišljamo o tome kako ne smemo misliti na pametni telefon.

Drugi eksperiment pokazao je kako osobe koje su zavisne od pametnih telefona (kao što su to recimo tinejdžeri) ostvaruju lošije rezultate na testovima kad su im pametni telefoni nadohvat ruke. No, ostave li pametne telefone u drugoj prostoriji, rezultati su osetno bolji.

Nije ih ometala činjenica da primaju obaveštenja na pametni telefon, već i sama prisutnost pametnog telefona u istoj prostoriji bila je dovoljna da im se smanji kognitivni kapacitet, ističe Vord.

Istraživači ističu i kako su ispitanici koji su znali da neće smeti imati pametni telefon uz sebe ostvarivali bolje rezultate na testovima i da su se lakše koncentrisali.

Dakle, želite li se fokusirati na neki zadatak, ostavite pametni telefon u drugoj prostoriji.

Izvor: N1/ Dnevnik.hr

Ostavite komentar