ŽIVOT

Džejn Mensfild: Život i smrt prve rijaliti zvezde – Govorila pet jezika i imala IQ od 163

Navršilo se 50 godina od tragičnog kraja Džejn Mensfild, najpametnije glupe plavuše Holivuda, prve glumice koja je više bila poznata zbog svog privatnog nego profesionalnog života. Iako je stradala u saobraćajnoj nesreći u 35. godini, uspela je da ostane upamćena kao prva rijaliti zvezda pre nego što je taj termin i nastao – seksepilnija od seks-bombe Merilin Monro.
Foto: Profimedia
Džejn Mensfild

Ilejn Stivens (68) seća se kao da je bilo juče. A zapravo se dogodilo pre 50 godina. Otvorila je vrata od roditeljske kuće u Misisipiju. Njen verenik, Roni Harison, stajao je, lep kao slika, kaže Stivensova za „Holivud riporter“ danas, opisujući ga kao da ponovo ima 18:

 

– Izgledao je kao Metju Modin ili Rejf Fajns. Planirali smo da pobegnemo da se venčamo za tri dana. Bila sam trudna. Poslednje što me je pitao bilo je: „Hoćeš li me uvek voleti“, a ja sam rekla: „Naravno“.

Tad su se videli poslednji put.
Foto: Profimedia Džejn Mensfild, 1957. godina

Dva sata kasnije i 800 kilometara dalje, druga žena, Vera Pirs, probudila se u panici. U snu joj se javila ćerka Džejn Mensfild. Stajala je na vrhu velikog belog stepeništa i vikala: „Mama, moram nešto da ti ispričam. Imaš još mnogo stepenika da prođeš. Ja sam sada na vrhu, ali ću te čekati“. Probudila ju je škripa guma policijskih kola pred vratima.

Filmska zvezda Džejn Mensfild (34) poginula je u saobraćajnoj nesreći u Luizijani, na putu za Nju Orleans. Sa njom su poginuli i njen advokat Sem Brodi i vozač Roni Harison, verenik Ilejn Stivens. Sve troje dece u kolima je preživelo: Miki Junior, Zoltan i Mariška Hargitaj.

Foto: Profimedia
Džejn Mensfild sa decom

Džejn Mensfild nije bila od juče. Najpametnija glupa plavuša na svetu igrala je u 27 filmova (samo šačica njih je bila za pamćenje), ali njena želja za besmrtnošću traje i dalje – ne samo kroz živote njene dece već i u današnjoj kulturi “poznatih samo zato što su poznati”, koju je ona svojeručno stvorila.

Pre nego što su zvezde mogle da dostignu milione sledbenika u 140 karaktera za 60 sekundi ili manje, ekvivalent Tvitera imao je ime: Heda Hoper. I Fejsbuk je imao svog: Luela Parsons. Njih dve, zajedno sa desetak drugih holivudskih kolumnista koji su određivali stepen nečije slave, utabale su trasu do srca Amerikanaca. Džejn je bila njihova perjanica, sposobna da drži pažnju medija na sebi kao bilo koja druga kraljica društvenih medija danas.

Foto: Profimedia
Na Berlinskom filmskom festivalu 1961. Džejn Mansfild okružena obožavaocima i lovcima na autograme

Džejnina moć nad štampom nikad nije bila veća nego 1957, kada je delovalo kao da će osvojiti svet. Pozajmivši dobro isprobani imidž Merilin Monro, ona je pobedila zanosnu MM u anketama popularnosti. Imala je četiri velika filma te godine i studio „20th Century Fox“ procenio je njenu vrednost na 40 miliona dolara (današnjih 350 miliona). Njeno ime bilo je magija na bioskopskim blagajnama, pisala je Luela Parsons.

Na turneji sa Bobom Hopuom bacila je na noge 100.000 vojnika (njena koleginica Nili Adams seća se da je nosila bikini na Aljasci na minus 30 stepeni). Džejnin uticaj na muškarce poređen je sa onim koji je Elvis Prisli imao na žene. Imala je “svet na dlanu svoje male ružičaste šake“, pisao je kolumnista Volter Vinčel.

Foto: Profimedia
Džejn Mensfild
Zašto je se danas jedva sećamo, za razliku od njene ljute rivalke Merilin? Odgovor možda leži u jednoj rečenici Hede Hoper napisane na kraju 1957: „Džejn Mensfild ide previše brzo“. Ona je, u stvari, išla 60 godina ispred svog vremena.

Manje od tri godine pre ovog munjevitog uspona, Džejn (20) se preselila iz Teksasa u Holivud sa suprugom Polom Mensfildom i prvim detetom Džejn Mari.

Rođena kao Vera Džejn Palmer u Pensilvaniji, bila je dete genije na violini i klaviru. Njeni nastavnici su mislili da će jednoga dana osvojiti Karnegi hol. Govorila je pet jezika i imala IQ od 163. Na jednom od tri koledža koje je upisala studirala je hemiju, psihologiju i glumu. U Dalasu, gde je neko vreme živela sa suprugom, Džejn je učila glumu kod Baruha Lumeta, čuvenog glumca Jidiš teatra i oca reditelja Sidnija, koji ju je angažovao u komadu „Smrt trgovačkog putnika“. Bila je savršena. “Galeb” joj je bio jedan od omiljenih komada, a čeznula je da igra Blanš Diboa.

Foto: Profimedia
Džejn Mensfild

– Za nekoliko godina možda bude veća zvezda od Džejn Rasel – pisao je o njoj 1954. teksaški novinar Džon Bastin. Bio je u pravu, s tim što je Mensfildovoj trebalo samo nekoliko meseci pre nego što je iskoristila onaj svoj IQ.

Januara 1955. uspela je da se domogne ulaznca za novinarsku projekciju filma „Underwater“ u produkciji Hauarda Hjuza sa Džejn Rasel u glavnoj ulozi.

Obučena u crveni svetlucavi kupaći kostim, Džejn je skočila u bazen i, prema svedočenjima novinara, „dopustila mu da se otvori”. U jednom intervjuu, koji je slušalo 20 miliona ljudi, rekla je da se ne seća tog incidenta.

Od toga dana novinari su poludeli za njom. Preko noći njen lik je osvanuo širom Amerike kao „uvećana verzija Merilin Monro“.

– Ona je našla tu slabu tačku u marketingu zvanu optimalna novina: stvorila je brend koji je bio idealna mešavina originala i odstupanja – replika Merilin Monro koja je napravila jedan korak dalje – kaže Rej Strejt (93), bivši pres sekretar i biograf Džejn Mensfild.

Foto: Profimedia
Divlji, divlji svet Džejn Mensfild

„Vornes bros“ je ubrzo potpisao ugovor sa njom i reklamirao je kao njihovu „pretnju za Merilin Monro“, koja je pripadala rivalskom “Foksu”. Išla je na audiciju za „Buntovnika bez razloga“ (ulogu je dobila Natali Vud), bila angažovana u nekim epizodnim ulogama i pozirala za „Plejboj“.

Pol Mensfild je shvatio da će uvek biti drugi na listi, iza ženine karijere, zatražio je razvod i starateljstvo nad ćerkom. Džejn je tvrdila da je Pol bio ljubomoran na njenu čivavu i – dobila na sudu. Ispostavilo se da je razvod išao njoj u korist.

Dok su je muškarci oduvek voleli, žene su sada saosećale sa njom. Bila je prvi seks simbol koji je, prividno, izbrisao Frojdov „svetica-kurva“ kompleks iz psihe miliona Amerikanaca. Ko bi mogao da zameri samohranoj majci koja je pozirala naga za „Plejboj“ da bi obezbedila “mleko i hranu za dete“?

Foto: Profimedia
Džejn Mensfild

Zadržala je prezime, ali je izgubila ugovor sa “Vornerom”. Nije prošlo dugo pre nego što ju je opet pogodila sreća.

Komadom “Will Success Spoil Rock Hunter?” 1955. osvojila je Brodvej i pozorišni svet. Sve zahvaljujući publicitetu koji je sama stvarala. Osim što je vodila računa o domaćinstvu, deci, životinjama i pozorišnom rasporedu, imala je tri do pet javnih pojavljivanja, foto-snimanja, intervjua ili reklama dnevno.

Studio “Foks”, gde je Merilin u tom trenutku štrajkovala zahtevajući više kreativne i finansijske kontrole, ubrzo je uzeo Džejn pod svoje okrilje. Imala je par uspešnih filmova, ali je brzo na površinu isplivao njen tvrdoglav karakter. Iako je nepisano pravilo bilo da glumice na vrhuncu slave ne bi trebalo da rađaju decu, Džejn se 1957. udala za Mikija Hargitaja, bivšeg mistera univerzuma. Petina gostiju na svadbi bili su novinari. Ubrzo je bila trudna sa drugim, od ukupno petoro dece. Njeno majčinstvo je postavilo standarde za ostale glumice i postalo izraz njene ženstvenosti, a ne neka strašna prepreka (kako se do tada mislilo). „Foks“ joj je zbog toga uskraćivao uloge, ali Džejn se nije predala tek tako.

Foto: Profimedia
Džejn Mensfild sa suprugom Mikijem Hargitajem i čerkicom Marijom, 1964. godine © JRC /The Hollywood Archive – All Rights Reserved

Na večeri u čast prvom filmu Sofije Loren na engleskom, u prvom planu bio je Džejnin dekolte koji se „prosuo“ iz njene haljine. Kolega Robert Vagner otkrio je kako ju je video pre žurke kako maže karmin na bradavice. „Foks“ je odlučio da je kazni tako što ju je držao na maloj plati, a iznajmljivao je drugim studijima za ogroman novac u lošim filmovima. Međutim, Džejn se i iz toga izvukla tako što je počela da naplaćuje svoje nastupe, od pevanja u Las Vegasu, do presecanja vrpci, prisustvovanja na žurkama… Još jednom je zeznula sistem.

A onda se 1962. svet promenio. Smrću Merilin Monro era plavih seks bombi bila je gotova. „Foks“” je definitivno raskinuo ugovor sa njom, a ona je javila da se razvodi – suprug je za to saznao iz medija.
Foto: Profimedia
Džejn Mensfild i Miki Hagitaj stižu na pariski aerodrom „Orli“, 10.10.1969

Onda je još jednom uzdrmala sistem. U filmu „Promises, Promises“ 1963. bila je prva zvezda koja se pred filmskim kamerama pojavila naga. Nakon prvobitnog šoka, desila se čudna stvar. Džejn je publici pokazala sve, a oni su očekivali još – i to za manju cenu. Iako je nastavila da snima filmove, nastupa u klubovima i igra u predstavama, pažnja javnosti se potpuno preusmerila od njenih uloga ka njoj lično.

– Ona je bila prva zvezda koja je stvorila ideju da je publika želela da zna ko ste: ne samo u javnosti već i iza zatvorenih vrata – kaže Dejvid Ebersol, koreditelj novog dokumentarca „Mansfield 66/67“.

Foto: Profimedia
Džejn Mensfild, kraj 50-ih prošlog veka

Krajem 1965. Džejn je snimila pilot epizodu u kojoj igra glumicu koja želi da glumi Šekspira, ali na kraju prihvata da igra Džejn Mensfild. Delom sitkom, delom proto-rijaliti šou, „The Janyne Mansfield Show“ je delovao kao prirodan sledeći korak glumice koja se već odrekla dobrog dela svoje privatnosti. Studio NBC nije odobrio šou. Bio je 30 godina ispred svog vremena.

– Prema današnjim standardima, njeno ponašanje je bilo neverovatno čedno, ali u to vreme bila je kao originalna Ledi Gaga. Stvorila je od sebe brend. Kao i većina žena, radila je šta je morala da prehrani porodicu – kaže danas Ilejn Stivens, čiji je verenik poginuo sa Mensfildovom u udesu.

Foto: Profimedia
Auto u kom je poginula Džejn Mensfild

Ona ističe da su foto-reporteri na mestu nesreće bili preteče paparaca koji su se okupili posle pogibije princeze Dajane i pokrenuli eru bezobzirnog novinarstva u kojem je Mansfildova, nažalost, odigrala važnu ulogu.

Izvor: Blic/ Miona Kovačević 

Ostavite komentar