DRUŠTVO ŽIVOT

Ekstazi odneo 3 mlada života! Crveni alarm kod svakog roditelja!

Ekstazi odneo 3 mlada života! Crveni alarm kod svakog roditelja!

KAKO DA PREPOZNATE DETE KOJE KORISTI DROGU:

Većina mladih drogu proba oko 16. godine, mada je sve više onih koji prvi džoint popuše još u osnovnoj školi. Svedoci smo i svojevrsnog crnog bilansa: za samo nedelju dana troje tinejdžera je izgubilo život nakon uzimanja prekomernih doza narkotika. Činjenica koja sve više zabrinjava nije samo to što mladi u Srbije sve ranije probaju drogu, već i ta da od nje sve češće umiru, kao i to da ima sve više tinejdžera koji drogu diluju!

Javnost je tokom prošle godine ostala šokirana vešću da je kod dvojice osnovaca beogradska policija pronašla čak 50 paketića heroina za prodaju. Na ulici je sve više bukvalno dece koji prodaju drogu – od marihuane i ekstazija, do heroina.

Kako i zbog čega maloletnici postaju dileri droge i kako roditelji to mogu to prepoznaju, objasnili su stručnjaci.

Kako prepoznati da je dete postalo diler

Crveni alarm kod roditelja treba da se upali kada primete da njihovo dete:

-ima iz nepoznatih izvora mnogo novca, kupuje skupu garderobu, najnoviji model mobilnog telefona, laptop…

-iznenada i bez objašnjanja izlazi iz kuće u toku noći

-ima drastične promene ponašanja kao što su tajnovitosti ili nagli porast samopouzdanja

-viđa se sa velikim brojem vršnjaka, vama uglavnom nepoznatim, novim „prijateljima“, krije se dok često razgovara posredstvom telefona sa vama nepoznatim osobama

-drastičan i iznenadni pad uspeha u školi i česti izostanci

-naglo je zapostavilo svoje uobičajene obaveze i hobije

 Kako dileri vrbuju?

Kako prepoznati da vaše dete postaje diler?

Dileri najčešće vrbuju decu koja su zavisnici ili koja žele da dođu do narkotika, a nemaju novca za to. Kako kaže dečji psiholog Marina Nadejin, često se dešava da stariji dileri decu navlače tako što im daju psihoaktivne supstance, da bi postali stalni konzumenti, a zatim traže od njih da diluju, da bi dobijali narkotike.

– Dokazivanje u vršnjačkoj grupi u kojoj su već infiltriraju i dileri, kao i laka zarada važan su motiv. Deca najčešće pristaju na to jer su ucenjena, zavisna od psihoaktivnih supstanci, zaplašena ili sa negativnim sistemom vrednosti. Neki adolescenti, pod uticajem društva ili potrebe da eksperimentišu i žive opasno, počinju da diluju drogu – objašnjava psiholog Marina Nadejin za Kurir.

 Kako prepoznati dete koje koristi drogu

Promena u ponašanju i promena društva mogu da budu glavni pokazatelj

Adolescenti, osim što su radoznali, imaju želju da budu prihvaćeni u društvu, da se dopadnu nekome ili da jednostavno pobede ličnu nesigurnost tako što će uzimati drogu. Ako već dođe do toga, promena u ponašanju i promena društva mogu da budu glavni pokazatelj roditeljima da se sa njihovom decom nešto loše događa.

Roditelj koji redovno „prati“ svoje dete neće imati problem da napravi razliku, ali za one koji ne znaju ili kojima je lakše da misle da je sve u redu, evo nekih znakova na koje treba da obrate pažnju.

Tako na primer, kasnije dolaženje kući može da bude pokazatelj, mada je tinejdžerstvo doba kada se počinje sa izlascima. Zatvaranje u sobu opet samo za sebe ne mora mnogo da znači, ali i može da bude pokazatelj da dete želi nešto da sakrije i da je okrenuto sebi. Promena društva je već konkretniji pokazatelj i treba da se postavi pitanje zašto je došlo do toga.

Kada zavisnost već uzme maha, dete dobija zapušten izgled, uske zenice, mada danas mladi stavljaju kapi za oči. Kod nekih postoji crvenilo oko nosa, izbodene vene u zavisnosti od toga čime se drogiraju.

Postoje neki specifični pokazatelji za različite droge. Na primer, oni koji konzumiraju marihuanu, imaju crvene oči, jedan specifičan zadah i zatvaraju se u sebe, dok oni koji konzumiraju ekstazi postaju hiperaktivni, ubrzani, jako se znoje, uzimaju dosta vode, imaju krvave beonjače…

Najaktuelnije opasne droge u Srbiji

U poslednjih nekoliko godina, pored standardne marihuane, ekstazija i heroina, među mladima su sve više popularni sintetički kanabinoidi, koji mogu biti i do 800 puta jači od marihuane. Veštački kanabinoidi izazivaju istu reakciju kod uživalaca kao i kanabis, ali sa mnogo jačim efektom.

– U zavisnosti od organizma, oni izazivaju povraćanje, podizanje krvnog pritiska, lupanje srca, halucinacije, paranoju – kaže dr Mira Kovačević iz Specijalne bolnica za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici.

Izvor:Kurir   Foto:PX

Ostavite komentar