ŽIVOT

Marihuana legalizovana i u Kanadi

Zakon o legalnom korišćenju marihuane (kanabisa) u rekreativne svrhe usvojen je u kanadskom parlamentu. Odnos glasova bio je 52 spram 29 u korist onih koji su glasali „za“.

Foto: Pixabay

Na taj način Kanađani će s početka jeseni na zakonit način moći da kupuju i konzumiraju marihuanu, ne strepeći od mogućih sankcija. Premijer te zemlje Džastin Trudo oglasio se na svom zvaničnom Tviter nalogu povodom ovog događaja:

„Naša deca su lako dolazila do marihuane, a kriminalci su ubirali profit. To smo danas promenili“, istakao je Trudo.

Premijer je tako održao reč i ispunio obećanje koje je dao građanima još u predizbornoj kampanji, pa je njegova zemlja postala prva država članica G7 koja je to učinila. U svetu su, ipak drugi. Posle Urugvaja, koji je legalizovao kanabis pre četiri godine, Kanada je tek druga država koja je to učilila s napomenom da se može koristiti u rekreativne svrhe, piše BBC.

Posle gotovo čitavog veka, preinačena je odluka, pošto se od 1923. to u ovoj zemlji smatralo krivičnim delom, iako je u medicinske svrhe legalizovana još 2001. godine.

Nove odredbe kažu da svi punoletni građani mogu da uzgajaju do četiri sadnice te biljke i da poseduju 30 grama marihuane koje mogu da dobavljaju od ovlašćenih trgovaca.

Izvor: B92

Ostavite komentar