Počeo Oktoberfest
SVET ŽIVOT

Počeo Oktoberfest

Počeo Oktoberfest

Gradonačelnik Minhena Diter Rajter simbolično je otvorio prvu bačvu piva i ozvaničio početak 185. festivala Oktoberfest, na kojem su u naredne dve sedmice očekuje oko šest miliona posetilaca.

Počeo Oktoberfest
Pixabay

Na Oktoberfestu, koji će trajati do 3. oktobra, biće gužve i veselja i ove godine, ali na toj manifestaciji „mogu da uživaju samo imućniji – jer su cene za ljude sa normalnim platama nepristupačne“, piše Dojče vele (DW), naglašavajući da su „glavne zvezde gostioničari“.

Oktoberfest je svetkovina dobrostojećih građana i bogataša. Svetkovina piva, pilića i flerta. Ove godine krigla piva će koštati između 10,50 i 12,50 evra, navodi DW, naglašavajući da je reč o „specijalnom pivu sa prosečno šest odsto alkohola“.

„Jedna krigla zaprema litar, ali je u pravilu napunjena do dve trećine, što je jedan od glavnih izvora dodatne zarade za gostioničare“, primećuje DW.

Ove godine će, procene su, biti natočeno više od deset miliona litara piva koje je proizvelo ukupno šest pivara. I to probranih. Minhenskih. Druga su zabranjena. Među tih šest samo dva piva su minhenski „originali“: Hofbroj i Augustiner. Ostale četiri marke: Paulaner, Haker, Špaten i Leven „razređene“ su uticajem evropskih suvlasnika, tvrdi DW.

Kolika je navala svedoči i činjenica da su posetioci morali da rezervišu mesto u nekoj od loža poznatih šatri na Oktoberfestu još u januaru, ali prijava, sve i ako je predata na vreme, još ne znači da je mesto zagarantovano.

O tome ko će definitivno smeti da sedi za najboljim stolovima odlučuju sami gostioničari i to uoči Oktoberfesta.

Privilegovani gosti su pripadnici bavarskog, nemačkog, evropskog i svetskog džet-seta, a za takve je najprestižnija šatra Kefer, pod kojom se toči toči Paulaner.

Možda i zato što, za razliku od većine drugih koje se zatvaraju u 23 sata, ta kafana radi pola sata posle ponoći, a ima i nešto intimniju atmosferu, s obzirom da je prethodinih godina ugostila holivudske zvezde, a pivo pilo Kevin Spejsi, Šajlin Vudli ili Oliver Stoun, a navratio je i Džastin Biber.

Redovni gosti Kefera su i stare zvezde Bajerna poput Ulija Henesa, Mihaela Balaka ili bivšeg trenera – Karla Ančelotija.

Slično je i sa drugim šatrama gde može da se vidi ogroman broj nemačkih muzičkih, glumačkih i televizijskih zvezda. Oni koji dođu na takva mesta bez prethodne rezervacije mogu da uđu samo ako se u raspravi sa momcima iz obezbeđenja ispostavi da imaju jake veze i poznanstva, ali ta metoda se smatra nepouzdanom, ocenjuje DW.

Najveću fascinaciju predstavljaju konobarice koje često nose i po 12 krigli odjednom. Jedna puna krigla teži 2,3 kilograma, mada konobarice ne izgledaju baš kao dizačice tegova. Inače krigla piva ove godine, podsećaju mediji, košta od 10,5 do 12,5 evra.

Izvor: Danas

Ostavite komentar