Sahranjen Šarl Aznavur
SVET ŽIVOT

Sahranjen Šarl Aznavur

Sahranjen Šarl Aznavur

Šansonjer Šarl Aznavur sahranjen je u porodičnoj kripti u blizini Pariza, a prethodno je u jermenskoj katedrali Svetog Jovana Krstitelja održan poslednji pomen.

Sahranjen Šarl Aznavur
Foto: Christophe Ena/Pool via REUTERS

Mediji i javnost nisu imali pristup verskom obredu, gde su bili prisutni samo članovi Aznavurove porodice i bliski ljudi.

Pogrebna povorka se zatim uputila do mesta Monfor-l’Amori gde je Aznavur sahranjen.

On je položen pored svojih roditelja i sina Patrika koji je preminuo u 25. godini.

Jermenija je proglasila dan žalosti.

Aznavur je umro u ponedeljak u 95. godini.

Aznavur je 2009. postao ambasador Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) u ime Jermenije – odakle je poreklom, i Švajcarske, gde je živeo.

Oduvek se borio za sećanje na patnje jermenskog naroda i svojih predaka. Bio je veoma angažovan u borbi za priznavanje genocidnog karaktera masakra nad Jermenima za vreme Otomanskog carstva 1915.

Aznavurovo pravo ime je Šanur Vahinag Aznavurijan. Rođen je u Parizu 22. maja 1924. godine.

Glumio je u više od 60 filmova, komponovao 1.000 pesama, uključujući 150 na engleskom, 100 na italijanskom, 70 na španskom i 50 na nemačkom jeziku. Prodato je više od 100 miliona nosača zvuka s njegovim pesmama.

Njegove napoznatije šansone su „La Boheme“, „Toi et moi“, „The Sound of Your Name“ s Lajzom Mineli, „She“, „Que c’est triste Venise“, „Qui“, „Et pourtant“ i „Une vie d’amour“ s Mirej Matje.

Izvor: N1

Ostavite komentar