VESTI ŽIVOT

Svetska zdravstvena organizacija: Transrodnost više nije mentalna bolest

Svetska zdravstvena organizacija je ocenila da transrodnost, osećaj pripadnosti suprotnom polu, više ne treba smatrati mentalnim oboljenjem, što je odluka koju još treba da odobre zemlje članice 2019. godine.

Foto: Screenshot/ Youtube

To proizilazi iz 11. verzije Međunarodne klasifikacije bolesti (ICD) koju je SZO objavila ove nedelje, što je prvi put od početka 1990-ih da je izvršena globalna revizija te klasifikacije.

Dokument nazvan ICD-11 biće predstavljen Svetskoj skupštini zdravlja u maju 2019. u Ženevi da bi ga zemlje članice usvojile, i stupiće na snagu u januaru 2022. godine. Nova klasifikacija sadrži nova poglavlja uključujući jedno posvećeno seksualnom zdravlju. Obuhvata pojave ranije klasifikovane na drugim mestima, kao što je taransrodnost, koja je do sada bila svrstana pod mentalna obolenja.

Jedan vrlo veliki problem je što vezivanje transrodnosti sa mentalnim bolestima stigmatizuje ljude, rekla je za Frans pres Lale Sej, šefica odelenja za reproduktivno zdravlje i istraživanje u SZO.

SZO očekuje da će nova klasifikacija smanjiti stigmatizovanje trasrodnih osoba i da bi mogla da doprinese boljem prihvatanju tih osoba u društvu i čak poveća njihov pristup zdravstvenoj nezi, rekla je ona.

Ostavite komentar