GRADOVI

Beograd danas otkriva spomenik Ansamblu „Aleksandrov“

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas članove Akademskog ansambla pesama i igara Ruske armije „Aleksandrov“, pred njihov večerašnji nastup u Centru „Sava“. Ovom ansamblu danas će biti otkrivena spomen-tabla u Beogradu, koja će se nalaziti u parku između spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu i Ruskog doma.
Foto: Screenshot/ Youtube

Spomen-tabla ruskom vojnom ansamblu „Aleksandrov“ danas će biti svečano otkrivena u parku između spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu i Ruskog doma.

„Hor Aleksandrov uvek je pružao inspiraciju ljudima u najkritičnijim situacijama, a danas je njima potrebna naša podrška. Svojim nastupima učinili su da prijateljstvo dva naroda bude još izraženije. Dobijali su aplauze publike širom sveta, a nadam se da će danas u Beogradu pokazati da su zadržali svoj jedinstveni kvalitet zvuka i snažnu energiju“, istakao je predsednik Vučić.

Predstavnici ambasade Ruske Federacije, Ruskog doma u Beogradu i hora Aleksandrov zahvalili su na inicijativi za postavljanje spomen-table i ukazali na to da je imenovanje parka po Ansamblu Aleksandrov odraz veoma dobrih odnosa dva naroda. Oni su uputili poziv predsedniku Vučiću da poseti zdanje i muzej hora „Aleksandrov“ tokom boravka u Moskvi. u decembru ove godine.

„Spremni smo da naše odnose dalje razvijamo i unapređujemo. Ovo je istorijski događaj i to je velika čast kako za naš hor, tako i za celu Rusiju“, istakli su članovi hora „Aleksandrov“ i izrazili zahvalnost za podršku Srbije nakon tragedije koja ih je zadesila u decembru 2016. godine.

Ruski avion sa 92 putnika i članova posade, među kojima je bilo i 64 člana čuvenog ruskog vojnog hora Aleksandar Aleksandrov, srušio se 25. decembra 2016. godine u Crno more nekoliko minuta posle poletanja iz mesta blizu Sočija.

 „Aleksandrov“ će nastupiti u Sava Centru

Na predlog ministra kulture Vladana Vukosavljevića, a uz podršku gradske uprave,  park između spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu i Ruskog doma će od sada nositi ime ansambla „Aleksandrov“.

 „Aleksandrov“ će danas nastupiti u Sava Centru. To će biti prvo gostovanje hora u novom sastavu u Beogradu nakon avionske nesreće koja se dogodila 25. decembra prošle godine iznad Sočija, kada je život izgubilo 92 putnika i članova posade, među njima i 64 člana ansambla.

Skupština grada početkom godine donela odluku da se ovom parku dodeli ime „Aleksandrov“ po ansamblu koji je u našoj zemlji gostovao 11 puta i zadužio nas velikom podrškom za vreme bombardovanja 1999. godine.

Taj ruski ansambl, koji ima svetsku slavu, osnovan je 1928. godine.

Izvor: RTV

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar