GRADOVI

Jarbol od 120m još jedna urbana hajdučija, koja će građane koštati 200 miliona dinara

Arhitekta Bakić: Jarbol od 120m još jedna urbana hajdučija

Poput naftom bogatih azijskih zemalja, i Srbija će uskoro u svojoj prestonici izgraditi jarbol visok čak 120 metara na kom će se u proleće 2018. vijoriti srpska zastava. I dok gradonačelnik u tom jarbolu vidi još jednu gradsku atrakciju, građevinska struka je bez teksta jer je, kažu, reč o nepotrebnom trošenju novca.

Foto: Screenshot/ N1

Stručnjaci za zastave, s druge strane, pozdravljaju negovanje kulta zastave, ali smatraju da je grandioznost neprimerena stanju u državi.

Za 20 metara niži od zgrade Ušća, za 15 od zgrade Geneksa, ali zato za 20 metara viši od Beograđanke, to će biti ogromni jarbol na Ušću koji će na 120 metara podići takođe gigantsku srpsku trobojku, veličine manjeg sportskog terena – 20 puta 30 metara.

„To je je još jedan dodatak ne samo za naše građane nego i za turiste koji će tražiti da se slikaju i gledaju, a vi sami znate koliko rekordan broj turista privlačimo u gradu. Tako da to doživljavam kao jedan deo mozaika koji se zove stvaranje lepšeg i modernijeg Beograda, a taj jarbol će tome sigurno doprineti“, kaže gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Na Beograd se sručilo veliko nevreme nekompetentnosti, tim rečima arhitekta Dragoljub Bakić komentariše novi u nizu, kako kaže, besmislenih gradskih projekata – od gondole, preko Beograda na vodi, do jarbola.

„U Beogradu se dešava jedna urbana hajdučija gde jedna grupa ljudi na vlasti tretira Beograd kao svoj plen i radi neverovatne stvari. Mi prisustvujemo jednom urbanom rijalitiju. Svaki dan nas bombarduju nekim novim glupostima… i onda se pitamo kako se to dešava, kome to treba? Ja to tumačim kao demonstraciju moći“, kaže Dragoljub Bakić, Akademija arhitekture Srbije.

Ta demonstracija poreske obveznike prestonice koštaće 200 miliona dinara…

NASTAVITE SA ČITANJEM I POGLEDAJTE VIDEO PRILOG OVDE

Izvor: N1

Ostavite komentar