GRADOVI

Niš proključao zbog nepravde

Niš ključa, pošto su istovremeno sa protestom građana zbog nauma srpskih vlasti da preuzmu tamošnji aerodrom, ispred Gradske kuće demonstrirali i učesnici ratova 90-ih, predvođeni Gvozdenim pukom, pa Vojni i Policijski sindikat i radnici bankrotiranih niških preduzeća.

U narednim danima će, kako najavljuju, radikalizovati proteste.

– Napeta atmosfera – opisuje za „Vesti“ situaciju u gradu, univerzitetska profesorka Tamara Milenković Kerković i čelnica niških Dveri, jedine političke organizacije koja je podržala taj socijalni protest.

Ona ističe i da su sinergijom dva bunta, niške demonstracije dobile na intenzitetu.

– Paralelno sa građanskim protestima zbog aerodroma, borci zahtevaju ratne dnevnice, nacionalnu penziju i priznanje položaja učesnika u ratovima, ali i donošenje Zakona o borcima. Radnici traže zaostale plate, doprinose iz propalih firmi i realizaciju socijalnih programa – objašnjava nezadovoljstvo okupljenih koji su pokušali da u parku pored Gradske kuće podignu šatore u kojima bi nastavili protest, ali ih je u tome sprečila komunalna policija.

Ne odustaju, već najavljuju šatore ponovo, a kako objašnjava naša sagovornica, nezadovoljni su jer su gradonačelnik Niša Darko Bulatović i premijerka Ana Brnabić zaboravili na obećanja koja su im dali.

Novi izlazak na ulice najavljuje građanski protest Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ najavila je novi izlazak na ulice, u danu održavanja sednice gradskog parlamenta, ali Tamara Milenković Kerković kaže da se ne zna kada će to biti.

– Oprečne informacije kruže gradom da će to biti u petak, 11. maja, pa onda da će ipak biti sledeće nedelje, ali zvanično sednica na kojoj treba da se razmatra pitanje sudbine niškog aerodroma nije zakazana – objašnjava naša sagovornica.

Naprednjaci pod pritiskom

– Veliki je pritisak sa dve strane na niške odbornike vladajućih naprednjaka i njihovih političkih satelita. Sa jedne strane je to pritisak građana koji neće da daju aerodrom, a sa druge jak pritisak iz partijske centrale SNS da glasaju za prelazak aerodroma u republičke ruke. Iako su u protestima i glasači SNS koji ne daju aerodrom, a takvih ima i među odbornicima, na žalost, smatram da će taj partijski stav prevladati lično uverenje odbornika – kaže Tamara Milenković Kerković.

 

Izvor: Vesti online/ D. Dekić

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar