GRADOVI

Od spomenika srpskim ratnicima ostala samo – patika!

Kakvi smo kao nacija, koliko poštujemo naše pretke, našu istoriju, koliko poštujemo one koji su dali svoje živote da bi mi danas imali šta da poklanjamo i prodajemo, najbolje govori tekst Milana Milojevića, objavljen na portalu mitrovica.info.

Tekst vam prenosimo u celosti:

STIDA NEMAJU! Od spomenika srpskim ratnicima ostala samo – patika!

Foto: Milan Milivojević

Prošlo je gotovo tri meseca od kako smo pisali o srušenom spomeniku srpskim vojnicima u toku Prvog svetskog rata, ali nadležni taj spomenik još nisu obnovili.

Naime, kako u tekstu pod naslovom „I-greh-i-sramota-u-sred-macve-srusen-spomenik-srpskim-ratnicima“ piše da je još u septembru prošle godine, usled saobraćajne nesreće, srušen spomenik srpskim borcima iz Prvog svetskog rata koji se nalazio u centru mačvanskog sela Noćaj.

Sve do maja ove godine ostaci spomenika ležali su srušeni u travi, i tek nakon našeg članka, ti ostaci su pokupljeni i odnešeni, mada se ni do danas ne zna gde su završili.

Ovih dana ponovo smo obišli ovo mačvansko selo i na postamentu videli samo patiku koju je neko ostavio. Šta bi trebalo patika da simbolizuje – samo može da se nagađa!

Foto: Milan Milivojević

Ono što je posebno sramotno je činjenica da u Noćaju živi mahom pravoslavno srpsko stanovništvo, upravo potomci ratnika koji su izginuli i čija su se imena nalazila na spomeniku. I dok širom Hrvatske, Bosne i okupirane teritorije Kosova i Metohije ruše srpske spomenike i sve ono što podseća da su tu živeli Srbi, nejasan je ovakav odnos meštana Noćaja koji svoju današnju slobodu duguju upravo ljudima čija su imena bila navedena na spomeniku.

Direktor lokalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ljubiša Šolaja odgovarajući na pitanje novinara zašto spomenik još nije obnovljen, rekao je da je novac prebačen Mesnoj zajednici Noćaja, odnosno dat na raspolaganje Radoslavu Paniću, pomoćniku mitrovačkog gradonačelnika, koji je poreklom upravo iz ovog sela. Nažalost, nismo uspeli da stupimo u kontakt sa Panićem, a kako nam je rečeno u lokalnom SPS-u čiji je on kadar, verovatno je razlog sezona poljoprivrednih radova.

Inače, spomenik je postavljen 1922. godine od strane tadašnjeg Mesnog odbora da se njime sačuva uspomena na sve Noćajce koji su izginuli u ratovima za oslobođenje Srbije od 1912. do 1918. godine.

Iako se proletos kamenorezac iz Laćarka Zoran Ribić sam ponudio da besplatno vrati spomenik u prvobitno stanje, njegov predlog još nije uzet u razmatranje iako je već gotovo godinu dana prošlo od rušenja.

(Milan Milivojević)

Izvor: Sremskomitrovački portal

Ostavite komentar