GRADOVI VESTI

Opet blokade u Beogradu: Gužva na Slaviji, ujutru se očekuje kolaps

Vozači nezadovoljni cenom goriva u Srbiji blokirali su i danas beogradsku Slaviju. Moguće blokade i drugih putnih pravaca u Beogradu.

U „Žutom taksiju“ su za MONDO rekli da je nešto posle 17 sati počela blokada na Slaviji.

U pravcu ka Mekenzijevoj parkirano je desetak vozila koja su preprečila put ostalima, blokirane su i trole, pa je taj deo kružnog toka potpuno zakrčen.

Blokiran je, kažu za MONDO u tom taksi udruženju i put kod Sajma, u pravcu Obrenovca, Banovo brdo, deo oko Pančevačkog mosta.

Gužve su, kažu dispečeri, i u delu Autokomande, kao i kod „Plavog mosta“.

Očekuje sa i da današnja blokada potraje do 18.30, a prema nezvaničnim informacijama, za sutra je najavljena nova blokada u više delova Beograda i to za sedam ujutru, pa se očekuje mnogo veći kolaps u gradu prvog radnog dana u sedmici.

Širom Srbije i prethodna dva dana je održan protest građana nezadovoljnih cenom goriva.

Protesti su održani u Novom Sadu, Nišu, Negotinu, Novom Pazaru, Čačku, Lazarevcu, Požarevcu i u drugim mestima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da se u Srbiji na silu neće dolaziti na vlast, da svako ima pravo da protestuje ali u skladu sa zakonom, uz ocenu da su protesti zbog cene benzina politički organizovani.

Od početka godine gorivo u Srbiji poskupelo je 8,79 dinara za litar, dok je dizel otišao za 11,30 dinara.

Nakon poslednjeg poskupljenja, benzin od 95 oktana košta 152,02 dinara po litru, evrodizel 161,71, dok su skuplje kategorije goriva dostigle cenu od 167 dinara.

Zahtevi okupljenih građana su da se usvoji nova cena goriva koja ne sme da prelazi 110 dinara za dizel i 120 dinara za bezolovni benzin, da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu benzina da se dodaje akciza koja ne sme da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina.

Izvor: Mondo, Tviter

Ostavite komentar