EKOLOGIJA GRADOVI

Opštinsku upravu u Beloj Crkvi ekologija ne zanima! Rušiće se objekat Ekološkog udruženja „Arenaria“?

OBAVEŠTENJE ZA JAVNOST VEZANO ZA RUŠENJE EKOLOŠKOG CENTRA U BELOJ CRKVI

Ekološko udruženje građana „Arenaria“
eko.arenaria@gmail.com
https://www.facebook.com/eko.arenaria/
Bela Crkva 26340

Poštovani sugrađani Bele Crkve, ovim putem Vas obaveštavam da Ekološko udruženje „Arenaria“, zbog nerazumevanja i nekorektnog odnosa Opštinske uprave, je dovedeno u situaciju da mora da uništi tj. ukloni objekat koji je bio sedište i centar rada ovog udruženja.

U dosadašnjem radu od 2011. god. naše udruženje je postiglo značajne rezultate u oblasti zaštite životne sredine i širenju ekološke svesti.

U više navrata smo bili prinuđeni da uzmemo vrlo aktivno učešće u incidentnim situacijama kao što su problemi vezani za: nerešen problem pasa lutalica i neodgovornog vlasništva, PIO Karaš –Nera i uništavanje istog, a najsvežiji primer je ekološki akcident vezan za slučaj lagerovanja i uništavanja štetnih materija na teritoriji našeg grada a čiji epilog i odgovornost se i dalje ne zna.

 Uprkos svim našim pokušajima da ostvarimo korektnu saradnju sa Opštinskom upravom nismo naišli na razumevanje koje se najviše ogleda u sledećem: na naše ukazivanje na probleme najčešće nismo nailazili na saradnju i razumevanje, takođe se ogleda u očiglednom diskriminisanju u odnosu na druga udruženja u smislu dodele finansijskih sredstava za ostvarivanje projekata i egzistenciju udruženja.

A najčudnije je što Opštinska uprava od udruženja zahteva plaćanje Lokalne komunalne takse za zemljište na kojem se nalazi Ekološki centar, u iznosu od oko 48.000 dinara na godišnjem nivou, po koeficijentu kao za profitabilnu delatnost, a na konkursu za finansiranje udruženja smo prošle godine dobili 0 dinara dok smo ove godine dobili svega 25.000 dinara koje nije dovoljno za bilo kakve aktivnosti udruženja.

U više navrata smo podnosili zahtev da kao neprfitabilno, društveno korisno udruženje, budemo oslobođeni te takse, dobili smo negativne odgovore.

Zbog nedostatka dobre volje lokalne vlasti, ukoliko oni ne promene svoj stav a i građani ne pokažu veće interesovanje za opstanak Ekološkog centra, bićemo u situaciji da isti srušimo.

 U situaciji kada naša zemlja treba da posveti veću pažnju ovoj oblasti mi doživljavamo ovakve nekorektne postupke lokalne vlasti.

Ovo pismo će biti prosleđeno na sledeće adrese: Mediji, Nadležnom Republičkom Ministarstvu i Pokrajinskom sekretarijatu, EKOS-u i svim Ekološkim udruženjima koji su naši saradnici.

Kontakt osoba: Barbara Potočan Fiksmer, predsednica udruženja „Arenaria“ iz Bele Crkve

tel. 063635397

 Foto: Ekološko udruženje građana „Arenaria“

Ostavite komentar