EKOLOGIJA GRADOVI

Peconijev Vital truje Vrbas, tužilaštvo odbacuje krivične prijave, Ekološki pokret nastavlja borbu

O našim tajkunima je već sve rečeno. O njihovoj brizi za državu, za narod, za buduće generacije (sem njihovih naslednika), izlišno je trošiti reči.

Istovremeno, ni naše pravosuđe nas više ne može iznenaditi, sve je jasno i sve je već viđeno, samo su detalji i tarife nepoznati.

U sveopštoj apatiji i nebrizi za životnu sredinu, jedini svetli i retki primeri u ovoj zemlji su udruženja, pokreti i građani koji se svom snagom bore da spasu naše zdravlje od pohlepnih trovača i da da sačuvamo nešto za one koji dolaze za nama.

Ekološki pokret Vrbas je je nevladina organizacija, čiji je cilj očuvanje prirode, duhovnog nasleđa i širenje ekološke svesti. Njihov rad i hrabrost je za svaku pohvalu, a njihova borba sa moćnicima ne prestaje.

Prenosimo vam nihovo saopštenje o problemu koji muči i ugrožava sve građane Vrbasa:

Krivična, prekršajna i prijave inspekcijama zbog gustog dima

JOŠ ČETIRI PRIJAVE VITALU!

Ekološki pokret Vrbasa danas je podneo Krivičnu prijavu protiv „Vital“-a a.d. fabrike ulja i biljnih masti u Vrbasu, zatim, prijavu Prekršajnom sudu u Vrbasu, i po još jednu prijavu lokalnoj i pokrajinskoj inspekciji za zaštitu životne sredine. Prijave su podnete zbog jučerašnjeg evidentiranja gustog dima iz vitalovog dimnjaka i krupne, lepljive gareži, kojom je zasipan dobar deo grada.

Ovo je druga krivična prijava koju podnosimo protiv ove firme. Prvu smo podneli pre nešto više od godinu ‘ipo dana, i to zbog zagađivanja Velikog bačkog kanala sirovim, industrijskim otpadnim vodama.

Osnovno javno tužilaštvo u Vrbasu, posle osamnaest meseci predkrivičnog postupka, odbacilo je našu Prijavu i prenelo je na procesuiranje Privrednom sudu u Somboru. Dakle Tužilaštvo nije pronašlo elemente krivične odgovornosti protiv ugroženog zdravlja vrbašana, već samo predpostavlja privrednu odgovornost! Ovim činom eventualne posledice po Vital se dalje odlažu do nepoznatog roka u kojem ova firma nastavlja da trpa svoj otpad u vodotok koji prolazi našim mestom! Postupajući tužilac bila je Ivana Slaviković.

Loša poruka ugroženim građanima a sasvim pristojna zagađivačima! Na „Vital“-u slomili su se svi ekološki propisi Republike Srbije. Po nama, mogu se i ukinuti do kraja, stanje na terenu neće biti gore!

VIDEO MOŽETE POGLEDATI I NA FEJSBUK STRANICI POKRETA Zeleni Vrbas

Kako god, mi nastavljamo naš posao a oni neka rade svoj! Nema predaje!

Izvor: Ekološki pokret Vrbas

Ostavite komentar