GRADOVI KULTURA

Peti Dani Danila Lazovića u Priboju

U Priboju će od 18 do 21. oktobra, pod sloganom „Živimo poeziju!“, biti održan, peti po redu festival, Dani Danila Lazovića.
Foto: Printscreen/ RTS

Piše: S. Bjelić

Ove godine manifestaciju pored redovnog takmičenja studenata glume u govorenju poezije, bogatog i raznovrsnog programa, prate i gostovanja poznatih glumaca.

– Ovim festivalom čuvamo od zaborava uspomenu na jednog od najvećih dojena srpskog glumišta, Danila Lazovića, kreiramo programe u kojima učestvuju najveća glumačka imena, ali i pružamo šansu mladim ljudima da se upoznaju i razmene iskustva, rekao je Milorad Miki Damjanović, glumac Beogradskog dramskog pozorišta i direktor Festivala. On je dodao da mu je drago što je program tako raznovrstan da svaki posetilac može da nađe nešto za sebe.

Prvog dana Festivala u pribojskom muzeju biće otvorena izložba „Prvih pet godina“, a u Domu kulture „Pivo Karamatijević“ biće izveden kabare „Da, to su bili dani“ Borisa Pingovića i Nebojše Dugalića. Drugog dana pred pribojskom publikom biće izvedena predstava Beogradskog dramskog pozorišta, „Moje dete“ u režiji Ane Đorđević, a po tekstu Stojana Srdića. Ova predstava bila je selektovana na ovogodišnje Sterijino pozorje.

Predstava „Siromašni Romeo“ Male pozorišne radionice, reditelja Ibrahima Hasanagića, na programu je trećeg dana. Istog dana je i program „Upoznaj pribojske pesnike“ u kojem će se predstaviti bogata tradicija pisanja poezije u Priboju, a pesnici će čitati poeziju i razgovarati o njoj sa publikom.

Centralni događaj trećeg dana je program „Danilu u čast“ u kome ove godine učestvuju prijatelji i kolege Danila Lazovića: Irfan Mensur, Tanja Bošković, Snežana Savić, Rade Marjanović, Milica Milša i domaćin festivala Mihailo Laptošević. Četvrti, poslednji dan festivala rezervisan je za takmičarsko veče, događaj na kome će se publici predstaviti studenti glume iz Srbije i regiona, stručni žiri, gost glumac, pobednik „Internet konkursa u govorenju poezije“, ali i muzički gost Ana Sofrenović i prošlogodišnja pobednica Dunja Stojanović. Ovaj program vodiće domaćin festivala Mihailo Laptošević. Drugog, trećeg i četvrtog dana takmičari i ostali zainteresovani moći će da učestvuju i u časovima dikcije koje će držati članovi stručnog žirija, profesori Knežović, Drakić i Videnović.

Pobedio Nikola Dragašević

I ove godine je u okviru manifestacije raspisan internet konkurs u govorenju poezije na kome su imali priliku da učestvuju i ljubitelji poezije koji nisu profesionalci ili studenti glume. Ovogodišnji pobednik tog konkursa je Nikola Dragašević iz Nove Varoši.

Izvor: Danas

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar