GRADOVI POLITIKA

PROTESTI „1 OD 5 MILIONA“ Obradović najavio formiranje „slobodne zone“ ispred zgrade Predsedništva u Beogradu?

PROTESTI „1 OD 5 MILIONA“ Obradović najavio formiranje „slobodne zone“ ispred zgrade Predsedništva u Beogradu?

Protest pod sloganom „Jedan od pet miliona“ održan je u više gradova Srbije, a u Novom Sadu je poprimio i drugačiji oblik.

Naime, građanski protesti u Novom Sadu nastavljeni su u petak od 19 časova na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta.

Protesti u Beogradu

Na protestnom skupu ovog petka građani su u formi „otvorenog parlamenta“ razgovarali sa organizatorima, a izglasana je i prva zajednička odluka da se sa protestima i protestnom šetnjom nastavi svake nedelje.
– Predstavljamo koncept otvorenog parlamenta. U narednih nedelju dana postavićemo štandove sa kutijama i listiće preko kojih će građani moći da iznesu svoje mišljenje, ukažu na probleme, da krenemo u raspravu na koji to način možemo da menjamo nastalu situaciju. Delićemo ovde listiće, a vi ih delite dalje svojim komšijama i prijateljima, neka na njih napišu ono što misle – rekli su organizatori protesta.
Građani će na taj način smatraju organizatori presudno uticati na sadržaj i oblik budućih protestnih skupova. Svaki učesnik skupa postaće član slobodnog parlamenta u kojem se govori o ključnim temama života i društva u današnjem Novom Sadu, Vojvodini i čitavoj Srbiji.

Valjevo

Novu fazu građanskih i opozicionih protesta u Srbiji formiranjem takozvanih „slobodnih zona“, koja počinje od sutra u Beogradu, u Valjevu je najavio lider Dveri Boško Obradović na 12-tom po redu protestu „Jedan od pet miliona“ u tom gradu.

– Protesti u Srbiji ne samo da nisu završeni, nego oni tek počinju, mi ne odustajemo dok ne vidimo da je ova vlast otišla sa političke scene. Nova, razvojna faza protesta počinje već od sutra, na 22. po redu protestu u Beogradu, kada će se šetnja završiti tamo gde je izvor svih problema, a to je zgrada Predsedništva Srbije. Tamo ćemo formirati „slobodnu zonu“, koja znači stalni, svakodnevni protest dok ne isteramo ono što tražimo – slobodne medije i slobodne, fer i poštene izbore – najavio je Obradović u svom govoru Valjevcima.
Na protestu u Valjevu, pored lidera Dveri, govorili su i potpredsednica DS Dragana Rakić i novinar Milojko Pantić, ističući da je najveći uspeh šestomesečnih protesta u Srbiji to što su se građani i opozicija ujedinili protiv režima.

Izvor:Blic  Foto:Screenshot

Ostavite komentar