EKONOMIJA GRADOVI

Prvi čovek Beograda: Komunalije poskupele? Nisam obavešten, Vesić objašnjava itekako obavešten

Dok gradonačelnik „prvi“ čovek Beograda misli da komunalije nisu poskupele za 50 %,“drugi“ čovek Vesić to zna i objašnjava

Vesić objasnio poskupljenje: U BG 30 RSD, a u Hrvatskoj 150 RSD

Bez povećanja cene za održavanje liftova nemoguće je obaviti taj posao, kaže zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić  je prvo za Prvu TV kazao da misli da komunalije u Beogradu nisu poskupele 50 odsto i da mora da proveri.

Vesić poručuje da će Grad razgovarati s Vladom Srbije, odnosno Ministarstvom građevinarstva o mogućim korekcijama u primeni Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, a kako bi se izašlo u susret građanima i zaštitio njihov interes.

„Grad Beograd je samostalno doneo odluku o povećanju cene održavanja liftova za 2 dinara po kvadratnom metru. Sada sa povećanjem cena održavanja lifta u Beogradu iznosi 4,5 dinara po kvadratnom metro što je najniža cena u čitavom regionu.

Karikatura Toše-Borkovića

Recimo, u Sarajevu građani za istu uslugu plaćaju 12 dinara po kvadratnom metru. Gradsko stambeno održava oko 6.500 najstarijih liftova u Beograda čija je prosečna starost preko 43 godine i bez povećanja cene održavanja nije moguće rešiti mnogobrojne zahteve građana koji imaju probleme sa liftovima“, objasnio je Vesić.

Kako je objasnio, minimalna cena održavanja je određena na osnovu formule iz Mišljenja o primeni pojedinih odredbi Zakona o stanovanju i održavanju zgrada koje je donelo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture 7. decembra 2017. godine.

Prema tom Mišljenju jedan od kriterijuma za određivanje minimalne cene je prosečna neto zarada u jedinici lokalne samouprave za prethodnu godinu, a ona je najviša u Beogradu, naveo je.

Grad Beograd će, dodao je, razgovarati sa Vladom Srbije i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o mogućoj korekciji formule iz Mišljenja kako bi se našlo najbolje rešenje za sve.

Ponovio je da su cene održavanja Gradskog stambenog u Beogradu ubedljivo najniže u regionu, navodeći da u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori za isti obim usluga i radova koje pruža Gradsko Stambeno u Beogradu građani plaćaju oko 30 dinara po kvadratnom metru, u Hrvatskoj se plaća oko 158 dinara po kvadratnom metru, a u Sloveniji čak 824 dinara po kvadratnom metru.

Najniža cena privatnih kompanija za održavanje stambenih zgrada sa liftom u Beogradu za sve usluge koje pruža Gradsko stambeno je 30 dinara po kvadratnom metru, a Gradsko stambeno održava oko 14 hiljada najstarijih zgrada u Beogradu čija je prosečna starost preko 50 godina”, zaključio je Vesić u izjavi za Tanjug, što je preneo i B92.

Radojičić: Komunalije poskupele! Nisam obavešten

„Komunalije u BG skuplje 50%? Mislim da nisu, moram da proverim“

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kazao je da misli da komunalije u Beogradu nisu poskupele 50 odsto.

Na pitanje reporterke Prve TV da li je tačno da su komunalne usluge skuplje za 50 procenata, Radojičić je odgovorio:

“Da su komunalije skuplje 50 odsto? Ja mislim da nisu, ali moram da proverim, nemam taj podatak”, kazao je prvi čovek Beograda Zoran Radojičić.

List Blic piše da je Nadzorni odbor Gradskog stambenog 17. jula doneo odluku o povećanju cena redovnog ili tekućeg održavanja, koju je 15. avgusta potpisao i odobrio gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, čime je ona već narednog dana stupila na snagu.

Stanovnici prestonice će tako, navodi list, samo za održavanje i čišćenje zgrada, kao i platu upravnika, svakog meseca morati da izdvajaju više od 2.000 dinara.

Beograđani su redovno održavanje preko Gradskog stambenog u zgradama sa liftom do sada preko računa Infostana plaćali 11,47 dinara po kvadratu a po novoj ceni će biti 17,12 dinara, što je povećanje od 49 odsto.

Tako će stanari koji imaju prosečan stan od 60 kvadrata u stambenom objektu sa liftom umesto dosadašnjih 686 ubuduće plaćati 1.027 dinara, prenosi B92.

A građani se pitaju ko li je tu prvi, a ko drugi čovek Beograda?

Izvor:Jutarnji GLASnik                                       Foto:Prontscreen

Ostavite komentar