GRADOVI VERA I VEROVANJE

Slovenski bog Perun „posvađao“ investitora i SPC

Novi vlasnik nekadašnjeg hotela „Slavija“ u Vrnjačkoj Banji, dao je predlog Skupštini opštine, da na budućem kružnom toku u blizini hotela, postavi spomenik bogu Perunu, slovenskom božanstvu, i bogu neba i padavina, zato što će on biti zaštitni znak budućeg hotela. Ali, crkva se oštro usprotivila ovom predlogu, smatrajući da je to bogohuljenje.

Foto: Screenshot/ N1

Ideja da se postavi statua bogu Perunu potekla je od investitora koji gradi novi hotel u Vrnjačkoj Banji. Na održanoj javnoj raspravi, predstavnici SPC, oštro su se usprotiviili predlogu da Vrnjačka Banja dobije bistu boga Peruna, navodeći da nema potrebe da se vraćamo u vremena pre pravoslavne crkve.

„Smatram da ne bi trebalo da se na kružnom toku postavlja spomenik nečemu što je prevaziđeno i što ne pripada Banji. Jer ako pogledate istoriju, počeci Vrnjačke Banje su hrišćanski“, rekao je sveštenik Žarko Dončić.

Umesto ovog predloga, tokom pomenute rasprave, čulo se i mišljenje crkve da bi bilo bolje da se na budućem kružnom toku postavi spomenik konju sveštenika Jefimija Popovića, koji je, prema legendi, bio na samrti, ali je ozdravio pijući banjsku vodu.

Iz Eparhije Žičke nisu hteli da govore za N1, a u telefonskom razgovoru kratko nam je rečeno da oni ne žele da dalje šire ovu priču. Spomenik staroslovenskom bogu Perunu, prema predlogu i zamisli donatora, bio bi postavljen nasred raskrsnice koja će biti pretvorena u kružni tok, u blizini nekadašnjeg hotela Slavija.

Građani Vrnjačke Banje uglavnom nisu čuli da bi njihovo mesto moglo da dobije statuu sa likom boga Peruna, a pojedini čak ne znaju da je Perun bio slovensko božanstvo.

Predsednik Skupštine opštine Vrnjačka Banja Ivan Radović rekao je za N1 da je javna rasprava prethodila sednici Skupštinskog odbora i raspravi u lokalnom parlamentu, kako bi se pre odluke mogli čuti različiti predlozi i stavovi.

„U neposrednoj blizini se gradi hotel Tonanti i vlasnici su uputili opštini predlog da se na budućem kružnom toku, o njihovom trošku, postavi statua bogu Perunu. Crkva nije bila za tako nešto. Što se tiče nas odbornika, mi ćemo 15. juna na sednici Skupštine doneti odluku koja će biti najbolja za Vrnjačku Banju“, rekao je Ivan Radović.

Istoričari smatraju da su posle pokrštavanja, Sloveni, Perunov lik i funkcije preneli na Svetog Iliju, koji je odgovarao hrišćanskim misionarima zbog blizine datuma kada se proslavljao sa onim na koji se proslavljao Perun, 20. jul. Uprkos pokušajima da se Perun potpuno uništi, njegovo ime je ostalo. Štaviše, Perun je jedan od najpoznatijih i najviše pominjanih slovenskih bogova.

Izvor: N1/ Nenad Božović

Ostavite komentar