GRADOVI LJUBIMAC

Srbobranska SNS vlast radikalno nezainteresovana za Brižit Bardo

Ni posle 13 godina od dana stupanja na snagu Zakona o veterinarstvu, niti posle 9 godina, od dana stupanja na snagu Zakona o dobrobiti životinja, naprednjačka vlast u Srbobranu nije skoro ništa uradila po osnovu obaveza nastalih iz spomenutih zakona.

Predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški (SNS), Foto: Screenshot/ Youtube

Posledice toga snose poreski obveznici, tako što odštetni zahtevi za ujede padaju na njihov teret, porast broja napuštenih životinja takođe. Srbobranski vladari ignorišu obaveštenja o većem broju nelegalnih odgajivačnica na svojoj teritoriji, koje ne samo da doprinose porastu broja napuštenih pasa, već predstavljaju i značajan vid sive ekonomije i predstavljaju nelegalan rad što je kažnjivo. Opštinska uprava ne sprovodi kaznene mere za napuštanje životinja, te sve napred navedeno,usled nesavesnosnog rada naprednjačkih vlastodržaca, pada na teret, već osiromašenih građana čiji interes bi trebalo da zastupaju.

Poslednji u nizu, za iole normalnog čoveka, neshvatljivo-štetočinskih postupaka srbobranske vlasti je ignorisanje pomoći Fondacije Brižit Bardo, kojom bi mogla da reši problem napuštenih pasa na svojoj teritoriji.

O tome opširnije piše VOICE u svom tekstu KAKO SRBOBRANSKA VLAST KAŽNJAVA BRIŽIT BARDO IZ POLITIČKIH RAZLOGA.

Na deceniju postojanja i rada, udruženje “Bak” za zaštitu prava životinja iz Nadalja u srbobranskoj opštini dobilo je donaciju Fondacije Brižit Bardo. Nakon ispunjenih strogih kriterijuma, donacija bi mogla da pomogne da se humano reši problem napuštenih pasa i mačaka u ovoj opštini. Prepreka za realizaciju ovog poduhvata više nije novac već “nezainteresovanost” lokalnih čelnika da budu partneri udruženju čiji je osnivač Svetlana Đorđin, odbornica koja je pre nekoliko meseci napustila odborničku grupu SPS i vladajuću koaliciju, piše VOICE.

– Od 2008. godine se borimo i radimo na humanom postupanju sa napuštenim ljubimcima i rešavanju tog problema na civilizovan način. Nažalost, bez sistemskog rešenja i finansijskih sredstava – svi uspesi su rezultat individualne volje i napora članova udruženja, ali to su kratkotrajna rešenja. Nakon deset godina, obratila sam se Fondaciji Brižit Bardo, iako ne znam francuski. Uz pomoć prijatelja, naša prepiska u kojoj sam predala gomilu dokumentacije o prethodnom radu udruženja i referencama je vođena na francuskom jeziku. Takođe i prijavu za donaciju smo predali na francuskom, zahvaljujući prijateljima koji su nam pomagali u prevođenju – kaže Svetlana Đorđin, predsednica udruženja “Bak”, za VOICE.

Brižit Bardo nepoželjna među naprednjacima, Foto: agencije

– Konačno, u martu je stigla koverta koju nisam smela da otvorim. Dobili smo donaciju od 5.000 evra za sterilizaciju i kastraciju što zapravo znači da, praktično, možemo da rešimo problem napuštenih pasa na teritoriji opštine Srbobran – kaže Đorđin.

Donacija Fondacije pod pokroviteljstvom francuske glumice došla je kao nagrada za decenijski rad udruženja koje je osnovala kao građanka, a nezainteresovanost lokalnih čelnika bila je kazna za neposlušnost Svetlani Đorđin, odbornici.

Đorđin je, kaže, od pre nekoliko meseci u lokalnoj skupštini – nezavisna odbornica. Na ovaj korak se odlučila jer se nije složila sa odlukom SPS da po svaku cenu bude u koaliciji sa vladajućom SNS.

– Ovo je Srbobran gde žive ljudi sa imenom i prezimenom, a ne partije. Mala varoš u kojoj se svi znamo. Ja sam bila protiv koalicije sa SNS i u tome sam bila jasna. Mandat su mi dali građani, a ne partija. Znači, moj zadatak je da prepoznam šta muči građane, a ne da udovoljavam partiji. Nisam vratila mandat. Napustila sam odborničku grupu i koaliciju. Nastavila sam da se borim za skupštinskom govornicom za teme koje tište građane. Ne isključujem mogućnost da je to problem sada kada treba da na pravi način potrošimo donaciju – kaže za VOICE Svetlana Đorđin.

Đorđin veruje da je partnerstvo sa lokalnom samoupravom uz donaciju Fondacije Brižit Bardo moguće i potrebno, jer opština ima interes da reši gorući problem napuštenih pasa na ulicama, ali i milionskih iznosa koji se izdvajaju iz opštinske kase za ujede pasa.

– Psi kada su sterilisani ili kastrirani nisu agresivni. Dakle, psi budu mirniji i nema razloga za agresiju, ali ni za lažne prijave koje koštaju građane opštine Srbobran koji pune kasu – objašnjava predsednica udruženja “Bak”.

Svetlana Đorđin: Politička prepreka rešavanju problema napuštenih kućnih ljubimaca (foto: VOICE)

U opštini Srbobran od svega tri naseljena mesta “svi se poznaju i sve se zna”, kaže Đorđin, pa je odlučila da razgovor o primljenoj donaciji sa predstavnicima lokalne samouprave obavi “zvanično”.

– Mala je varoš, pa sam mogla sa predsednikom opštine da popričam telefonom ili u kaficu. Poznanici smo. Ipak, ova donacija je ozbiljna stvar. Nisam mogla da isključim ni to što sam do juče, takoreći, bila deo vladajuće koalicije kao odbornica SPS, a već skoro pola godine nastupam kao nezavisna odbornica. Dobili smo donaciju koju ne samo što moramo pravdati svakom pojedinačnom fakturom, već i sa tri fotografije svakog psa pre, tokom intervencije i posle. Nisam htela da ulazim u kuloarske priče – objašnjava ona.

Vest da je udruženje za zaštitu prava životinja “Bak” iz Nadalja dobilo donaciju fondacije Brižit Bardo osvanula je, pre više od mesec dana, na lokalnom info portalu. U udruženju kažu da su očekivali da će lokalna samouprava oberučke prihvatiti da bude partner.

Konačno i u dopisu kojim Fondacija Brižit Bardo dodeljuje donaciju udruženju “Bak”navodi se i da “očekuju da će ovaj iznos doprineti saradnji sa opštinskim vlastima”.

Od lokalne samouprave, kao partnerski ulog, udruženje “Bak” je tražilo sanitarni prostor i adekvatno vozilo, jer opština Srbobran poseduje određeni broj objekata i povremeno sarađuje sa Javnom agencijom za zoohigijenu i poljoprivredu (JAZIP) koja upravlja prihvatilištem u Vrbasu.

Đorđinova je bila uverena, kaže, da će ponuda biti prihvaćena oberučke.

– Predsednik Paroški mi je rekao da treba organizovati okrugli sto, kao i da komunalno preduzeće “Graditelj” mora biti uključeno, ali takođe da nemaju prostor jer je većina objekata u postupku restitucije. Za nas je ovo značilo odbijanje ponude, jer postoje prostori koji se godinama ne koriste. Očekivali smo od lokalne samouprave da ponudi ili prihvati da snosi trošak vakcinacije. Objasnila sam da donacija ne može biti korišćena za troškove goriva i zakupa prostora – kaže Đorđinova za VOICE.

Kao nezavisna odbornica Svetlana Đorđin je predložila dopunu dnevnog reda poslednje sednice lokalne skupštine na temu rešavanja napuštenih pasa u opštini, ali je ovaj predlog odbijen pre nego što su odbornici glasali. Dan pre sednice dobila je odgovor da nije na pravi način obrazložila predlog, kao i da nije u njenoj nadležnosti, te se o predlogu odbornici nisu ni izjašnjavali.

Predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški (SNS) je na odgovorio na poziv VOICE-a, ali je, nakon nekoliko minuta razgovora, zahtevao da ono što je rekao ne bude interpretirano kao “zvanična izjava predsednika”.

– Ja ne znam da li ste vi ta medijska kuća i novinar za kojeg se predstavljate. Ovo nije dakle zvanična izjava. Ako se dogovorimo i izjavu možete dobiti – lično, a ne telefonom – zaključio je višeminutni razgovor sa novinarom predsednik opštine Srbobran.

Udruženje “Bak” sa sedištem u Nadalju ima rok da donaciju namenski potroši do kraja 2018. Godine, a predsednica Svetlana Đorđin je, kaže, spremna da stupi u partnerstvo sa nekom drugom lokalnom samoupravom.

Nevladina organizacija Solidarno za životinje i prirodu, povodom svega gore navedenog uputila je oštar protest na više adresa:

Uz protest je dostavljen prilog sa Prijavom ranije uočenih nepravilnosti u radu Opštinske uprave Srbobran, o čemu je Jutarnji GLASnik već pisao i spiskom nelegalnih odgajivačnica:

Istovremeno je organizacija Solidarno za životinje i prirodu uputila i predlog nadležnom veterinarskom inspektoru da zbog nezainteresovanosti Opštinske uprave Srbobran, naloži predviđene kaznene mere i na taj način zaštiti javni interes.

Organizacija Solidarno za životinje i prirodu na kraju navodi da je očigledna nezainteresovanost Opštinske uprave Srbobran da, shodno svojim zakonskim obavezama sprovodi mere prevetnive i rešavanja problema napuštenih životinja.

To je još jedan dokaz da trenutna situacija i problemi sa ogromnim brojem napuštenih životinja i sumnjivim iznosima koji se isplaćuju na ime prijava ujeda, nisu  posledica loših propisa, kako se šire dezinformacije po medijima, već njihovog nesprovođenja.

Izvor: VOICE, Solidarno za životinje i prirodu

Priredio: Jutarnji GLASnik/ M. A. M.

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar