Za odbornika POKS-a su komunizam i fašizam isto! Prekinuta sednica Skupštine grada Novog Sada
GRADOVI POLITIKA VIDEO GLASNIK

Za odbornika POKS-a su komunizam i fašizam isto! Prekinuta sednica Skupštine grada Novog Sada

Za odbornika POKS-a su komunizam i fašizam isto! Prekinuta sednica Skupštine grada Novog Sada

Sednica Skupštine grada Novog Sada je prekinuta nakon što je za govornicu izašao odbornik Pokreta obnove kraljevine Srbije sa šajkačom i četničkom kokardom.

Screenshot

On je izjavio da su komunizam i fašizam isto.

Odbornik POKS-a Saša Novaković je ovo izjavio tokom rasprave o inicijativi Saveza vojvođanskih Mađara da se u Novom Sadu podigne spomenik „nevinim žrtvama“ iz perioda 1944/45. godine, čemu su se tokom sednice protivili odbornici opozicije iz Demokratske stranke (DS), Dosta je bilo i Srpske radikalne stranke (SRS), kao i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Socijalistička partija Srbije (SPS) iz vladajuće koalicije.

Odbornici LSV-a, SRS-a i DS-a su oštro osudili ovakav istup odbornika POKS-a, poručili da ne mogu da se izjednačavaju komunizam i fašizam i ocenili da je u Skupštini grada Novog Sada na delu pokušaj revizije istorije.

Odbornici SPS-a su demonstrativno napustili salu, a posle glasanja isto su učinili i odbornici DS-a.

Iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) se niko nije oglašavao po toj tački dnevnog reda.

Odluka je usvojena tesnom većinom od 41 glasa odbornika SNS-a, POKS-a i SVM-a.

To je prvi slučaj u ovom sazivu da vladajuća koalicija nije glasala složno, konstatovao je novosadski informativni portal 021 (021.rs).

Predstavnici stranaka koje su se usprotivile ovoj inicijativi naveli su da čak i delimična istraživanja pokazuju na primeru Rajine šume kod sadašnje Rafinerije nafte, koja se kod nekih uzima kao primer zločina nove vlasti nakon oslobođenja, da su tu izvršene smrtne kazne nad ljudima prethodno osuđenih kao pripadnici okupatorskih snaga ili njihovi domaći pomagači.

Odbornica SRS-a Snežana Mušicki je navela da ako već dižu jedan takav spomenik, pored imena „nevinih žrtava“ treba u zagradi da stoji i natpis „saradnik okupatora“ ili slična poruka.

Pojedini odbornici su predložili da to bude spomenik za sve nevino nastradale do 1941. do 1945. i da natpis ne bude samo na srpskom, mađarskom i nemačkom, nego i na hebrejskom i romskom, ali je taj predlog odbijen.

U prvom delu sednice odvijala se burna rasprava o sudbini jednog od simbola Novog Sada, sportskog i poslovnog centra Spens, za čije se rušenje zalaže gradonačelnik Miloš Vučević, a čemu se oštro suprotstavljaju odbornici opozicije.

Izvor: B92

Ostavite komentar