HRONIKA

Advokat odbrane: Andrej Vučić napao policajca udarivši ga plastičnom flašom.

Tužilac traži dve godine zatvora za žandarme
Foto: Screenshot/ Youtube

Tužilac je u Višem sudu izneo završne reči na suđenju žandarmima, optuženim za prebijanje braće predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda Andreja Vučića i Predraga Malog, tokom Parade ponosa 2014, tražeći prema preciziranoj optužnici kazne od dve, odnosno jedne godine zatvora.

Tužilac je precizirao optužnicu 14. novembra, u kojoj je navedeno da su sedmorica žandarma optuženi za napad na vojne policajce na službenoj dužnosti, zlostavljanje i mučenje, dok je Rade Matić, tadašnji komandant voda Niške žandarmerije optužen samo za zloupotrebu službenog položaja.

Svi optuženi su odbili da se izjasne o toj preciziranoj optužnici.

U skladu sa tim, tužilac je trazio da oni budu osuđeni na dve, a Rade Matić na jednu godinu zatvora.

U završnoj reči, koju je iznosio više od dva sata, tužilac je rekao da je Tužilaštvo dokazalo krivična dela koja se optuženima stavljaju na teret „iz iskaza svedoka, nepristrasnih očevidaca celog događaja“.

Tužilac je za svedočenja 14 pripadnika žandarmerije rekao da su „lažna, pristrasna“, i data sa ciljem da se nađe opravdanje za nezakonito postupanje.

U završnim rečima tužilac je naveo da je jasno dokazan stepen krivične odgovornosti, i da su optuženi imali umišljaj da izvrše krivična dela.

Matić je, kao rukovodilac, optužen za nečinjenje, odnosno zato što nije sprečio napad.

Motiv za postupanja žandarma tužilac je pronašao u hapšenju njihovog kolege Nikice Ristića, dve nedelje pre Parade ponosa, odnosno ovog događaja. Kako je rekao, Ristić je uhapšen zbog nanošenja povreda Ranku Paniću tokom protesta zbog hapšenja Radovana Karadžića 2008. godine.

Zastupnica oštećenih policajaca Vesna Lončar rekla je da je za njih krucijalni dokaz video snimak N1, bez koga bi odbrana neograničeno mogla da prebacuje odgovornost na oštećene.

Kako je rekla, na snimku se vidi da su sa rukama na glavi, okruženi policajcima, dobili batine.

Drugi zastupnik Srđan Stefanović ocenio je da se na tom snimku jasno vidi da su oštećeni branili živu glavu.

Osmorica optuženih su prvobitno bili optuženi zajedno za prebijanje braće predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda Andreja Vučića i Predraga Malog, tokom Parade ponosa 2014. godine. Optužnicom Višeg javnog tužilaštva se terete Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đđorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić.

Advokati odbrane traže oslobađanje: Nisu počinili krivična dela

Advokati odbrane žandarma su u završnoj reči zatražili oslobađajuće presude za svoje klijente, jer smatraju da oni nisu počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Pravni zastupnik prvooptuženog Predraga Mitrovića, advokat Zoran Saveljić, rekao je da je ponašanje njegovog klijenta bilo nužno i opravdano, jer je pokušao da zaustavi izgredničko ponašanje građana. Prema njegovim rečima, oštećeni Predrag Mali, Andrej Vučić i pripadnici jedinice Vojne policije Kobre Saša Stanković i Saša Jovanović, koji su pretučeni tog dana u intervenciji niškog odreda Žandarmerije, nisu poslušali naredbu i probili su kordon policije i na taj način su omeli službena lica u obavljanju svoje dužnosti.

On je kazao da je njegov klijent Predrag Mitrović udario policijskom palicom Andreja Vučića nakon što je on napao policajca Ivana Tasića, udarivši ga plastičnom flašom.

„To je bilo zakonito postupanje u postupku visokog rizika koje tužilaštvo nastoji da prikaže kao nezakonito. Obavljanje poslova bezbednosti opravdava upotrebu fizičke snage i palice“, rekao je Saveljić.

On je odbacio i navode optužnice kojim se njegov klijent tereti za nasilničko ponašanje, nehumano postupanje, zlostavljanje i mučenje i dodao da bi čitav incident bio sprečen da su se oštećeni legitimisali.

„Ne postoji nijedan jedini dokaz ili dokument koji potkrepljuju činjenicu da su (vojni policajci) Saša Stanković i Saša Jovanović bili na vojnom zadatku“, ukazao je Saveljić.

Advokat odbrane Vladimir Vučinić zatražio je od suda oslobađajuću presudu, jer je ona, kako kaže, jedina časna i pravedna. On je takođe naglasio da je nelogično i protivno svim pravilima da osoba ide na vojni zadatak u društvu civila. Objasnio je da je za dokazivanje krivičnog dela sprečavanje vojnog lica u obavljanju vojne dužnosti neophodno da se dokaže umišljaj što, kako je ocenio, nije učinjeno u postupku.

„Ako su oni obavljali vojnu službu, koju su to vojnu službu obavljali i zašto su to radili u civilnoj odeći? Zašto se nisu odmah legitimisali i kako se onda može reći da su okrivljeni učinili delo sa umišljajem“, rekao je Vučinić.

On je kazao da je potpuno nelogično što niko od vojnih starešina nije koordinirao njihovom akcijom i najavio policiji da će oni doći, kako bi nesmetano prošli. Prema njegovim rečima, mnogo je propusta načinjeno u samom sudskom postupku, ali i prilikom uviđaja koji je trebalo da uradi neutralna osoba – dežurni javni tužilac a na policajci i vojna lica. Advokat je naveo da se sa video snimka televizije N1 vidi da su se oštećeni suprotstavili policiji, prvo verbalno a potom i fizički, a da je Jovanović imao i pištolj sa metkom u cevi.

On je reagovao na završne reči koje je prethodno izneo tužilac Saša Dolovac u kojoj je osporavao svedočenje 14 svedoka koji su takođe policajci.

„Ne zaboravite, ti policajci su bili svedoci optužbe i tužilac preko tih svedoka nije uspeo da dokaže tužbu“, rekao je Vučinić.

On je poručio sudu da ne treba da uvaži zahtev tužilaca da njegovi klijenti nemaju pravo na olakšavajuću okolnost jer ne samo da nisu osuđivani već su učestvovali u ratu i više puta nagrađivani zbog svog rada.

Izvor: N1/ Beta/ Nikola Radišić

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar