HRONIKA POLITIKA SVET

Bi-Bi-Si o Miri Marković: Bila je jedan od najuticajnijih savetnika Slobodana Miloševića

Bi-Bi-Si o Miri Marković: Bila je jedan od najuticajnijih savetnika Slobodana Miloševića

Vest o smrti bivše supruge Slobodana Miloševića Mirjane Mire Marković preneli su strani mediji

Vest o smrti bivše supruge Slobodana Miloševića Mirjane Mire Marković preneli su strani mediji. Informaciju da je Markovićeva preminula u Moskvi za britanski „Bi-Bi-Si“ potvrdio je Milutin Mrkonjić, kako se kaže, dugogodišnji blizak prijatelj porodice Milošević.
Kako se navodi, poznata kao „dama Balkana“, Marković je bila značajna politička ličnost tokom raspada Jugoslavije devedesetih godina. Bila je jedan od najpouzdanijih i najuticajnijih savetnika njenog muža pre nego što je uhapšen 2001. godine.

Miloševicć je umro 2006. godine, dok je bio u Tribunalu UN-a za ratne zločine u Hagu. Optužen je za genocid i druge ratne zločine zbog ključne ulogu u ratovima devedesetih godina, podseća „Bi-Bi-Si“.

Mira i Sloba upoznali su se kao tinejdžeri u srednjoj školi 1958. godine i odmah su se zbližili. Bili su u braku četiri decenije i gotovo nerazdvojni do Miloševićevog izručenja. Iako je gospođa Marković svoj politički uticaj dugovala svom najbližem povereniku, imala je i svoju političku stranku, Jugoslovensku jedinstvenu levicu (JUL).

TRAUMATIČNO DETINjSTVO

Pre nego što je upoznala Miloševića, Mira Markovicć je imala traumatično detinjstvo. Njena majka je bila partizanski borac koji su nacisti zarobili 1942. godine. Pod torturom je očigledno odala tajne. Jedan podatak ukazuje na to da je njen otac, odnosno Mirin deda, nakon oslobađanja naredio pogubljenje njegove kćeri zbog izdaje. U 2003. godini, Marković je pobegla iz Srbije, gde je optužena za zloupotrebu položaja i osumnjičena je za šverc cigareta i političko ubistvo.

Foto: Screenshot

HOĆE LI BITI ISPUNjENA POSLEDNjA ŽELjA MIRE MARKOVIĆ: Sahranite me ispod lipe, pored mog Slobodana

Supruga nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića Mirjana Marković poželela je da bude sahranjena pored svog životnog saputnika, tvrde izvori koji su navodno bliski Markovićevoj

Prema njihovim tvrdnjama Markovićeva je navodno poželela da se vrati u Srbiju kako bi u kući u Požarevcu provela poslednje dane života. Želi da bude sahranjena ispod lipe, pored njenog Slobodana, prenosi Informer.

Mirjana Marković je poslednjih godina imala ozbiljne srčane probleme, a priče o njenom povratku u Srbiju ponovo su aktuelizovane poslednjih meseci.

Podsetimo, udovica Slobodana Miloševića napustila je Srbiju 2003. godine i otišla u Rusiju gde je dobila status izbeglice.

Kada je Ministarstvo pravde Republike Srbije tražilo njenu ekstradiciju, zahtev je odbijen uz obrazloženje da tome ne podležu izbeglice iako je na Interpolovoj poternici.

U međuvremenu, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je u junu prošle godine na godinu dana zatvora bila osuđena povodom optužbi da je 2000. godine uticala na Vladinu komisiju za nezakonito dodeli državni stan dadilji njenog unuka.

Izvor: Večernje Novosti  Foto:Screenshot

Ostavite komentar