HRONIKA VAŠ GLAS

Bože, oprosti im, ne znaju šta rade:Dan žalosti u Nišu, plače Srbija, Pink se veseli, a ministarka sa pink šlemom optužuje unapred vozača???

Bože, oprosti im, ne znaju šta rade:Dan žalosti u Nišu, plače Srbija, Pink se veseli, a ministarka sa pink šlemom optužuje unapred vozača???

U Nišu je danas Dan žalosti povodom teške saobraćajne nesreće, koja se dogodila u juče na pružnom prelazu u Donjem Međurovu u kojoj je poginulo pet osoba.

Gradsko veće Grada Niša izrazilo je saučešće porodicama stradalih, a na vanrednoj sednici doneta je odluka da se 22. decembar godine proglasi Danom žalosti na teritoriji Grada Niša.
– U ovom teškom trenutku, kada je nažalost došlo do saobraćajne nezgode tragičnih razmera, Grad Niš će pružiti svu neophodnu pomoć porodicama nastradalih i povređenih – navodi se u saopštenju.
Troje pacijenata i dalje je životno ugroženo posle teške nesreće koja se dogodila juče u Donjem Međurovu i nalaze se u teškom stanju, ali u toku noći nije došlo do pogoršanja, izjavio je danas direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović.

Pet osoba je poginulo, a 27 povređeno petak ujutru, u sudaru voza i autobusa na obeleženom pružnom prelazu, ali bez rampe, u Donjem Međurovu kod Niša.

I dok mnogi traže da odgovornost za ovaj tragičan događaj prihvati ministarke Mihajlović, ona je na optužbe odgovorila i to izjavom koja je iziritirala i razbesnela i izazvala mnogo reakcija na društvenim mrežama, jer mediji su rezervisani za istomišljenike „neodgovornosti“. I dok negde komentari na ovaj događaj nisu omogućeni, tamo gde jesu ljudi ovako komentarišu:

Mihajlović: Ljudski faktor kriv za sudar voza i autobusa, ne može svuda rampa

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je da je najverovatniji uzrok strašne saobraćajne nesreće u selu Donje Međurovo kod Niša „ljudski faktor“ i da očekuje da će policija brzo završiti istragu o ovoj nesreći.

„Nisam ni policija, ni tužilac, ni sudija, i neću nikom da presuđujem, ali odgovornost je individualna i biće utvrđena. Čula sam i direktora policije Vladimira Rebića koji je rekao da je u pitanju ljudski faktor i da je odgovornost na vozaču. Kada se završi istraga, kada se utvrdi i u kakvom su stanju bili vozač i vozilo, kada se utvrdi i da li su putnici vikali ‘voz, voz’ i da li je vozač razgovarao mobilinim telefonom, biće utvrđena odgovornost“, istakla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila i da je sramotno što neki ovu nesreću pokušavaju da iskoriste kako bi napravili političku kampanju i sakupili neki politički poen.

Ona je dodala da stručnjaci iz Železnica Srbije stalno rade na analizi bezbednosti svih 2.200 pružnih prelaza u Srbiji i dodala da se svake godine dodatno obezbedi nekoliko stotina prelaza.

„Činimo sve da unapredimo pružne prelaze, ali ako nemamo savesne vozače, nećemo smanjiti procenat nesreća. Nažalost, u 70 odsto slučajeva ljudski faktor je odgovoran. Nije moguće na svakom pružnom prelazu imati rampu, kao što nije moguće na svakoj raskrsnici imati semafor. Prema podacima železnice, na pružnom prelazu na kome se dogodila ova teška saobraćajna nesreća u proteklih pet godina nije bilo nijednog vanrednog događaja“, rekla je Mihajlovićeva, saopšteno je iz Kabineta potpredsednice Vlade.

Međutim nisu svi uvereni u optužbe da je samo vozač kriv i da nema u odgovornosti u velikom broju saobraćajnih nesreća na neobezbeđenim prugama.
Velimir Ilić, lider Nove srbije i stožer Nacionalnog centra među prvima je izjavio saučešće porodicama i tražio odgovrnost kako bi se stalo na put pogibiji ljudi.

Velimir Ilić : Ministarka nije stručna za posao koji obavlja i građani su nebezbedni, na putevima, i prugama

U saopštenju Nova Srbija izražava najdublje saučešće porodicama nastradalih u saobraćajnoj nesreći u Nišu.

„Nova Srbija takođe zahteva da Vlada Srbije po hitnom postupku pokrene opoziv ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović zato što je svojim nemarom i neznanjem, a i bahatim ponašanjem dovela do ugrožavanja života građana Srbije.

Poslednji slučaj teške saobraćajne nesreće na pružnom prelazu u Nišu koji nije bio obezbeđen međunarodnim zakonskim obeležjima za pružni prelaz u gradskom naselju doveo je do sudara voza i autobusa sa katastrofalnim posledicama.

Veliki broj poginulih i povređenih su mlađi od 20 godina. Tragedija se dogodila nemarnošću Zorane Mihajlović i njenog ministarstva koja stalnim ukidanjem pružnih prelaza ugrožava živote građana.

Ne želimo više da, zbog bahatosti jedne žene,prebrojavamo mrtvu decu i zahtevamo da se na mesto ministra dovede stručno lice koje će vratiti ugled ne samo ovog ministarstva već i omogućiti veću bezbednost u saobraćaju.“

Izvor: Jutarnji GLASnik                                             Foto: Screenshot,Ilustracije

Ostavite komentar