DRUŠTVO HRONIKA

Dragan J. Vučićević osuđen zbog govora mržnje

Dragan J. Vučićević osuđen zbog govora mržnje

Viši sud u Beogradu objavio je prvostepenu presudu kojom je Dragan J. Vučićević, urednik Informera, osuđen za kršenje zabrane govora mržnje po tužbi Inicijative mladih za ljudska prava, navodi N1.

Screenshot

Informer je 1. februara prošle godine objavio tekst sa nadnaslovom “Rat stranim plaćenicima” i podnaslovom “Vlast u Srbiji mora da primeni zakone koji važe u SAD i zabrani rad NVO agenturama koje dobijaju milione evra sa Zapada da bi izazvale sukobe podele i haos u zemlji” i da bi se “na taj način jednom za svagda stalo na put organizacijama poput soroševsko-šiptarsko-fašističke Inicijative mladih za ljudska prava.”.

U tekstu se dalje navodi da su “Zapadne NVO u Srbiji strani plaćenici i rade u interesu svojih finansijera, a često je to suprotno interesima Srbije. Oni su zato domaći izdajnici…”

Sud je, kako navodi Inicijativa, ove navode ispravno okarakterisao kao govor mržnje, odbacujući sramnu argumentaciju pravnog zastupnika odbrane da kvalifikacije nekoga kao “izdajnika” ili “fašističke organizacije” predstavljaju stilske figure.

U kontekstu rasprave o pritiscima na sud od strane medija i predstavnika civilnog društva koja je u domaćoj javnosti trenutno aktuelna, Inicijativa poziva sve da iskažu javnu i jasnu podršku ovoj sudskoj presudi, iako nije pravosnažna, jer se na taj način ne vrši nikakav nedozvoljeni pritisak na sud, već se izražava stav i mišljenje javnosti i čuva savest ovog društva koje mora na jasan način, u svakoj mogućoj prilici, otvoreno reći da je protiv svake mržnje, protiv nekažnjivosti zločina i protiv glorifikacije zločinaca.

Izvor: Danas

Ostavite komentar