HRONIKA SRBIJA

Godišnjica smrti Dade Vujasinović: I nakon 25 godina postupak u predistražnoj fazi VIDEO

Godišnjica smrti Dade Vujasinović: I nakon 25 godina postupak u predistražnoj fazi VIDEO

Radislava Dada Vujasinović, novinarka magazina Duga koja je izveštavala sa ratišta u Hrvatskoj i BiH, bavila se istraživačkim temama i pisala o organizovanom kriminalu, pre 25 godina pronađena je mrtva u svom stanu. Iako su više puta obnavljane istrage i veštačenja, do danas nije utvrđeno kako je Vujasinović preminula, odnosno da li je u pitanju ubistvo, samoubistvo ili je do smrti došlo nesrećnim slučajem. U Višem javnom tužilaštvu (VJT) su rekli da je ovaj slučaj i dalje u predistražnoj fazi.
Dada Vujasinović preminula je 8. aprila 1994. godina, a njeno telo pronađeno je dan kasnije u njenom stanu na Novom Beogradu. Ni na 25. godišnjicu smrti poznate novinarke ne zna se kako je ona preminula.

Uviđaj posle ubistva Ćuruvije

U Višem javnom tužilaštvu podsetili su na izveštaj Holandskog forenzičkog instituta iz jula 2016, u kome je pisalo da je do smrti Vujasinović moglo doći usled ubistva, samoubistva ili nesrećnim slučajem.

„Tužilaštvo je pre veštačenja Forenzičkog instituta preduzelo niz dokaznih radnji proverom svih raspoloživih informacija dobijenih od UNS-a, Komisije za istraživanje ubistava novinara i drugih izvora, pre svega ispitivanjem svedoka, kao i potrebnim veštačenjima”, rekli su u VJT odgovarajući na pitanje Udruženja novinara Srbije šta je Tužilaštvo uradilo otkako je stigao izveštaj Forenzičkog instituta iz Holandije i dokle se stiglo sa rasvetljavanjem smrti Vujasinović.

Prva istraga okončana je tvrdnjom da se Dada Vujasinović ubila iz lovačke puške, ali su to njena porodica i kolege uporno osporavali.

Zbog toga je porodica poznate novinarke angažovala privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji osim Dadine, bila još jedna krvna grupa, što ukazuje da je u stanu bila još jedna osoba. Njegov nalaz dostavljen je Tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

Balističar Vladimir Kostić 2008. godine je obavio je niz veštačenja. On je predao sudu svoj nalaz u kome se navodi i da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće.

Roditelji Dade Vujasinović 15 godina su vodili paralalenu istragu dokazujući da ona nije izvršila samoubistvo. Tek 2008. odbačena je zvanična verzija o samoubistvu, a okružni javni tužilac je u januaru 2009. pokrenuo pretkrivični postupak.

Komisija za istraživanje ubistava novinara više puta se suočila sa tvrdnjom da su dokazi izgubljeni, verovatno tokom NATO bombardovanja policijskog objekta, ali je na insistiranje Komisije sprovedena dodatna provera i dokazi su pronađeni i poslati Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu.

Međutim, Holandski forenzički institut u Hagu kojem je Ministarstvo pravde u septembru 2015. godine prosledilo dokazni materijal, nije utvrdio uzrok i način smrti novinarke.

Zaključak izveštaja dostavljenog Višem javnom tužilaštvu jula 2016. godine je da „povrede koje je kritičnom prilikom zadobila pokojna Radislava Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja”.

Holandski forenzičari su utvrdili u svom izveštaju da je u telu novinarke pronađen jedan filcani čep, a ne dva, kako je tvrdio balističar Kostić.

Veran Matić
Matić: Od svedoka nismo dobili korisne informacije

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić je za UNS rekao da „nažalost, komisija nema novih informacija o istrazi okolnosti smrti Dade Vujasinović”.

„Kao što znate skoro 15 godina ovaj slučaj je vođen kao samoubistvo. Naš manevarski prostor nije bio velik, ali sve što smo mogli da proverimo uradili smo, uključujući i predlog da se uradi superveštačenje od strane relevantne svetske institucije, kako bi se ustanovile činjenice koje su bile sporne kada je reč o forenzičkom i sudsko medicinskom aspektu”, rekao je UNS-u Matić.

On je naveo da je „Holandski forenzički institut na osnovu dostupnog materijala ustanovio da je u pitanju jedno opaljenje, ali pored toga ne mnogo više pa su zaključili da je prema njihovim nalazima moguće i ubistvo i samoubistvo”.

Matić je dodao da su „predstavnici Komisije razgovarali sa svim dostupnim mogućim svedocima, koji su u različitim prilikama pominjali okolnosti smrti Dade Vujasinović, ali da nije bilo korisnih informacija iz tih razgovara”.

„Komisija mora da sačeka konačno stanovište Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje postupa u ovom slučaju i da nakon toga sačini analizu postupanja i eventualno pozove svedoke i učesnike u istragama koje su vodjenje povodom ovog slučaja, te da nakon tog obavesti javnost o svom zaključku”, rekao je UNS-u Matić i dodao da očekuje od VJT u Beogradu da se „konačno odredi prema tom slučaju“.

Pre tri dana Specijalni sud doneo je prvostepenu presudu u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, kojom su četvorica bivših pripadnika DB-a osuđena na 100 godina zatvora. I dalje se međutim ne zna ko je nalogodavac tog zločina, kao ni ko je direktni izvršilac.

Jelena Ćuruvija, ćerka ubijenog Slavka Ćuruvije, izjavila je da je presuda Specijalnog suda nedvosmislena poruka da je njenog oca ubila država.

„Sudsko veće je danas državi poslalo poruku da ne može da ubija političke neistomišljenike, da za to koristi Državnu bezbednost i da prođe nekažnjeno. Takođe, poslata je i poruka novinarima da ipak postoji spremnost sistema i sudstva da ih brani od budućih napada”, navela je Ćuruvija za Cenzolovku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na pitanje da li veruje da će biti otkriveni nalogodavci tog ubistva, je izjavio da je to gotovo nemoguće, zbog smrti pojedinih lica.

Foto: Novosti

Pre 18 godina u svom stanu ubijen je novinar Milan Pantić, dopisnik Večernjih novosti iz Jagodine. On je pisao o malverzacijama u privredi kraja u kom je živeo, zloupotrebama, pa i uticaju na pravosuđe. Njegove ubice i dalje su nepoznate.

Pre tri godina činilo se da ima pomaka, jer je tada prvi operativac u Komisiji za rasvetljavanje ubistava novinara Dragan Kecman saopštio da je istraga na korak od rasvetljavanja. Do danas međutim nije otkriveno ko stoji iza ubistva Pantića.

U emisiji Insajder bez ograničenja – Novinarsko pitanje bavili smo se upravo nerešenim slučajevima ubistva novinara.

Izvor:Insajder Foto:Screenshot

Ostavite komentar