DRUŠTVO HRONIKA VAŠ GLAS

Ispovest lekara koji je raskrinkao monstruoznu spregu Hitne pomoći i pogrebnika

Ispovest lekara koji je raskrinkao monstruoznu spregu Hitne pomoći i pogrebnika

Viši sud u Beogradu doneo je nedavno istorijsku presudu kojom je usvojio tužbu dr Borka Josifovskog, bivšeg direktora beogradske Hitne pomoći, kojom je potvrdio da je taj čovek trpeo odmazdu jer je ukazao na kriminalne veze ekipa hitne pomoći i privatnih pogrebnih preduzeća.

Ispovest lekara koji je raskrinkao monstruoznu spregu Hitne pomoći i pogrebnika
FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA

Dr Josifovski je 2005. godine upozorio Ministarstvo zdravlja da postoji osnovana sumnja da pojedini lekari Hitne pomoći namerno nisu stizali na vreme kod životno ugroženih pacijenata i nisu obavljali reanimaciju, da bi tako privatnim pogrebnim preduzećima obezbedili zaradu.

Preživeo golgotu

Nadležni nisu tada reagovali, a on je 2006. svoje sumnje izneo javno.

Upravo to je bio čas kada je krenula njegova golgota. Uništen mu je život, karijera, baš kao i, kako on navodi za „Blic“ život i zdravlje.

– Kada je krenula čitava afera optužili su me da sam uznemirio javnost ugrozio rad službe Hitne pomoći, da iz ličnih interesa optužujem lekare. Ekspresno sam smenjen 21. septembra 2006. godine, odmah posle mog javnog istupanja tim povodom. Govorio sam samo analizama utvrđene činjenice da pojedini doktori dobijaju pozive prvog reda hitnosti bez obzira na to da li je neka druga ekipa bliža pacijentu. Oni su najčešće išli na takve pozive, a reanimacije nisu poduzimali, a prosleđivali su privatnim pogrebnicima adrese preminulih. Ništa drugo nisam rekao – navodi dr Josifovski.

„Nejasne smrti“

Prema njegovim rečima, već 26. septembra Tužilaštvo se oglašava nendaležnim i to pre nego što će komisija Ministarstva zdravlja da utvrdi da je je od 52 intervencije prvog reda hitnosti lekara Hitne pomoći, 16 smrti najblaže rečeno nejasno.

Ilustracija

– Ministartvo zdravlja potom saopštava 18. oktobra u Hitnoj pomoći nisu konstatovane lekarske greške. Pre funkcije direktora, bio sam načelnik Stručnog metodološkog centra Hitne pomoći i to kao čovek koji je imao najviše referenci – dve specijalizacije, subspecijalizaciju, magisterijum, doktorat, bio sam saradnik Medicinskog fakulteta za postdiplomsku nastavu. Kada mi je pravnik doneo rešenje, fotokopirao sam ga i na osnovu njega tužio Ministartvo zdravlja. Javno sam bio diskreditovan, praktično „prevden u kategoriju neprijatelja naroda koji ugrožava službu od vitalnog značaja“ – navodi naš sagovornik.

Jedna od najmonstruoznijih afera u zdravtsvu „sprega Hitne pomoći i pogrebnika“ iz 2005. godine, a koju je otvorio tadašnji direktor Hitne pomoći dr Borko Josifovski, posle čega je prošao profesionalnu i privatnu gologotu, možda će dobiti svoj epilog posle jučerašnje presude Višeg suda u Beogradu.

Prema njegovim rečima, on je bio svestan da će biti smenjen onog časa kada nadležni nisu reagovali na njegova upozorenja o sprezi pojedinih lekara sa pogrebnicima.

– Nisam na to mesto došao kao partijski komesar, nego kao čovek sa referencama za taj posao. Nisam imao razloga da ćutim. Pogotovu ne kada sumnjam da iza svega što se dešavalo stoji kriminal – navodi dr Josifovbski.

Na pitanje da li je bio svestan šta će mu se dešavati narednih 12 godina on kaže:

– Po prirodi sam optimista. Mislio sam da će se, kada to bude izašlo izađe u javnost, automatski pokrenuti sled događaja, koji će potom dovesti do istine, da će ta afera dobiti svoj epilog. To se, međutim, nije desilo. Dve godine sam čekao presudu vrhovnog suda o tome da je moje razrešenje sa mesta direktora neosnovano – kaže on.

„Provokacije, pretnje smrću…“

Za te dve godine, kako dr Josifovski kaže, prošao je čitavu golgotu.

– Počele su provokacije, pretnje smrću. Tada sam morao da odem iz zemlje. Otišao sam u Sudan. Priključio sam se hiumanitarnoj organozaciji na ratnom području, pošto je tada tamo bio rat. Hteo sam da se sve to u Srbiji smiri. Sa druge strane, nikada se nije utvrdilo ko mi je putem telefonskih poruka i poziva pretio smrću. Podnosio sam prijave policiji, a oni su mi rekli da ne mogu da reaguju jer se ništa konkretno ne dešava. Broj sa koga su stizale pretnje bio je prikriven – kaže taj lekar i dodaje da mu je, pre nego što je otišao, novi direktor savetovao da uzme neplkaćeno odsustvo, ali da prethodno potpiše rešenje da se raspoređuje za rad na terenu.

– Prihvatio sam jer mi je rečeno da bi trebalo da prime nekoga umesto mene da radi na terenu – kaže on.

Prema njegovim rečima, kada se vratio na posao 1. septembra 2008. godine bio je raspoređen da radi na centrali i daje savete građanima. Nije radio ni mesec i po dana, kako dodaje, 16. oktobra mu je saopšteno da su se stekli uslovi da dobije otkaz. Navodno je, kako ističe, na osnovu falsifikovanog faksa uputio pacijenta na svoju privatnu praksu, što nije bilo tačno.

– Nisam tada znao da je istog dana sud doneo rešenje da je moja smena neosnoivana i nezakonita i da se poništi rešenje o mojoj smeni. Tu presudu sam dobio šest meseci kasnije, na Badnji dan 2009. godine i bila je bespredmentna jer nisam više bio u hitnoj pomoći, tako da nisu imali gde da me vrate. Bio sam eliminsan – navodi naš sagovornik i dodaje da mu je bilo teško u svakom smislu.

„Ostavljen sam na ulici“

– Znate da ste u pravu, a država je protiv vas. Moj glas se nigde ne čuje. Blaćen sam u javnosti. Praktično sam ostavljen na ulici od novembra 2008. godine. Pokušavao sam se dođem do istine. Verovao sam u naše pravosudne organe. Tužilaštvu sam podneo prijavu za teško učinjeno delo protiv zdravlja ljudi i protiv odgvornih za zataškavanje tog dela. Prijava je odbačena. Nisam dobio obrazloženje – priča taj lekar.

Kako dodaje, prvo vam ugroze egzistenciju, a onda ne možete na sudu ništa da dokazujete jer nemate novca advokate.

– Imao sam sreću jer su mi neki advokati bili prijatelji i borili su se sa mnom bez naknade. Neizmerno sam im zahvalan za sve te godine borbe. Od otkaza do sada radio sam kao konsultant po pozivu. Nisam imao stalni posao. Nisam imao osiguranje. Mogao sam da zarađujemem samo dok sam bio zdrav. Nažalost, razboleo sam se. Narušeno mi je zdravlje. Nisam više spreman da radim – kaže dr Josifovski i dodaje da neće da tuži državu za duševni bol, niti išta slično, ali će tražiti da mu se nadoknadi ono što mu po zakonu pripada.

– Uništen mi je život, karijera, zdravlje. Nisam više onaj čovek koji sam bio. Šta herojima posmrtno znači odlikovanje – kaže on.

Ilustracija
„Masovno ubistvo“

Dr Josifovski dodaje da je na konferenciji „Pištaljke“ sreo čuvenog američkog advokata Stiven Kona, koji je bio predsednik antikorupcijske mreže u Americi.

– Tada smo razgovarali i rekao mi je da je to na šta sam ukazivao masovno ubistvo i da se jedino tako može posmatrati – završio je sagovornik „Blica“.

Podsetimo, pre tri dana Viš sud u Beogradu presudio je da su čak pet državnih organa preduzeli štetne radnje prema Josifovskom i stavili ga u nepovoljniji položaj zbog izvršenog uzbunjivanja.

U pitanju su, kako je objavljeno, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za borbu protiv korupcije, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Izvor: Blic/ Radmila Briza

Ostavite komentar