HRONIKA SVET

Na desetine mrtvih, pao vijadukt u Đenovi

Na desetine mrtvih, pao vijadukt u Đenovi

„Video sam automobile kako PADAJU S MOSTA“: Srušio se vijadukt u Italiji, na DESETINE MRTVIH 

Vijadukt „Morandi“, deo autoputa A10 koji prolazi kroz Đenovu, srušio se danas oko 11:30. Kako prenosi italijanska agencija ANSA, sa delom mosta palo je i deset automobila, a zvaničnici navode da ima na desetine mrtvih. Za sada je potvrđena smrt 11 osoba, a potraga za preživelima je u toku.

Do sada se zna:

Most se srušio oko podneva tokom jake oluje i pljuskova
Strahuje se da su poginule desetine osoba, a za sada je potvrđeno 11 žrtava
Nekoliko očevidaca posvedočilo je da su automobili padali sa mosta zajedno sa delovima konstrukcije
Most je izgrađen šezdesetih godina prošlog veka, a rekonstruisan je pre dve godine
14:52 – Rupa na mostu

Lokalni mediji pišu da je i nekoliko kamiona završilo u reci ispod mosta, a na slikama koje se mogu pronaći na društvenim mrežama, vide se kamioni i druga vozila koja su samo pukom srećom uspela da izbegnu istu sudbinu. Jedna od fotografija pokazuje kako most izgleda iz perspektive vozača.

14:47 – Ljudi zarobljeni u smrskanim automobilima

Kako navodi ANSA, u ruševinama delova mosta još uvek se nalaze smrskani automobili u kojima su zarobljeni putnici. Spasilačka akcija je u toku, ali je otežava kiša koja pada ceo dan.

14:41 – Moglo je da bude više žrtva

Autoput A10 čiji je deo i vijadukt „Morandi“ glavna je saobraćajnica koja vodi prema italijanskoj rivijeri i jugoistočnoj obali Francuske. U ovo doba godine, na njemu je neretko daleko više saobraćaja nego što je to danas bio slučaj, što italijanski mediji naglašavaju kao srećnu okolnost jer bi u suprtonom verovatno bilo mnogo više žrtva.

14:30 – Za sada 11 žrtava

Italijanska novinska agencija ANSA pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova javlja da je do sada pronađeno 11 stradalih.

Deo mosta srušio se iznad reke, železničke pruge i industrijske zone, što je izazvalo strah da su možda oštećene i gasne cevi.

14:11 – „Tragedija ogromnih razmera“

Šef lokalne službe Hitne pomoći rekao je da su poginule „desetine ljudi“, javila je agencija „Adnkronos“. Zvaničnici vatrogasne službe takođe su rekli da „verovatno ima veliki broj žrtava“, kao i da je moguća „tragedija ogromnih razmera“.

13:54 – Spasene dve osobe iz ruševina

Za sada, potvrđeno je da je da su dve osobe spasena iz ruševina ispod mosta i helikopterom prevezene u bolnicu. Prvi snimak rušenja mosta možete pogledati u posebnoj vesti.

13:30 – Očevidac: Apokalipstične scene

Jedan očevidac rekao je televiziji „Skaj Italija“ da je video „osam ili devet“ vozila na mostu u trenutku rušenja i da je scena bila apokaliptična.

13: 14 – Delovi mosta su padali na sve strane

Lokalni mediji naglašavaju da su delovi mosta pali na „sve strane“, podsećajući da vijadukt „Morandi“, koji prelazi preko reke Polcevera, prelazi iznad šoping centara, fabrika i kuća.

13:03 – Ministar saobraćaja: 200 vatrogasaca i drugih heroja su na licu mesta

Kako „Rojters“ prenosi, ministar saobraćaja Danilo Tonineli je upozorio da je ovo verovatno „ogromna tragedija“. On je na Fejsbuku napisao da je „200 vatrogasaca i drugih heroja na licu mesta“.

Da li je uzrok rušenja nedovoljna stabilnost konstrukcije?

Nije poznato zbog čega je došlo do rušenja vijadukta, a italijanska agencija ANSA javlja da zvaničnici sumnjaju da je nedovoljna stabilnost konstrukcije uzrok urušavanja, prenosi AP.

Inače, most je deo magistralnog puta A10. Izgradnja vijadukta je počela 1962, a završena 1968. godine. Rekonstruisan je 2016. godine.

Danas oko 11:30 po lokalnom vremenu srušio se vijadukt u okolini Đenove. Kako prenose italinski mediji, broj žrtava je najverovatnije veliki, ali za sada nema više informacija.

Izvor:Blic  Foto:Screenshot

Ostavite komentar