Odbrana: Falkeu zabraniti pristup Mladiću

Falke je početkom sedmice zabranio sve posete lekara svim pritvorenicima u pritvorskoj jedinici Haškog tribinala dok se ne izreknu presude Mladiću i Prliću – kraja meseca, sa obrazloženjem da bi te posete mogle da štete njihovom zdravlju.
Foto: Screenshot/ Youtube

„Mi smo danas zatražili od suda da spreči sve konktakt Falkea sa Mladićem jer opstruira njegovo lečenje i dovodi ga u životnu opasnost. On je štetan po njegovo zdravlje“, rekao je Tanjugu Mladićev sin Darko.

On je dodao da je odbrana ponovo zatražila da Falke bude optužen za opstrukciju suda, sa dodatnim obrazloženjima.

Podsetio je da Falkeovo mišljenje o zabrani poseta pritvorenicima – radi zaštite njihovog zdravlja, nije ničim potkrepljeno jer je dokument o tome ostao tajan, odnosno njegov veći deo je zacrnjen.

Nasuprot Falkeovom mišljenju, stručnjak kojeg je angažovala odbrana Mladića, doktor Ristić dao je mišljenje u kojem se navodi:

„U slučaju da je neophodno prisustvo pacijenta Ratka Mladića izricanju presude, bez prethodnog spoljnog pregleda, dijagnoza i terapija, ja upozoravama da bi u tim okolnostima on (Mladić) bio direktno izložen visokom riziku za pojavu fatalnih komplikacija, kao što su – još jedan moždani udar, još jedan infarkt ili iznenadna smrt“.

To bi bilo suprotno svim etičkim medicinskim pravilima“, naveo je Ristić u svom mišljenju.

Objava prvostepene presude Ratku Mladiću zakazana je za 22. novembar.

Izvor: RTV

Prethodni članci

Ostavite odgovor