HRONIKA POLITIKA VAŠ GLAS

Otkriven pomagač u aferi Instituta za nauku „Vinča“, predsednik sindikata prikrivao prljavštinu „aferaša“ umesto da štiti prava radnika

Apel za pomoć!

Granski sindikat za nauku Srbije posle sedam godina prvi put pozvan da pomogne zaposlenima i ogorčenim članovima Sindikata nauke u Institutu „Vinča“

Otkriven pomagač u aferi Instituta za nauku „Vinča“, predsednik sindikata prikrivao prljavštinu „aferaša“ umesto da štiti prava radnika

Da se situacija u Institutu „Vinča“ samo privremeno umirila i da se kulminacija oko „afera“ tek očekuje govori i sledeća saznanja do kojih je došao Jutarnji GLASnik.

Naime, kako prenosi naš izvor predsednik Sindikata nauke u Institutu „Vinča“ Miroslav Dragutinović, za koga smatraju da je samozvani predsednik, jer je sam sebi od osobe do osobe po kancelarijama skupljao potpise za produženje mandata je u panici.

Da se nešto ozbiljno dešava i na nivou sindikalnog rada u „Vinči“ znak je da prvi put za sedam godina vlasti na fotelji koju je kako kažu naši izvori „uzuzrpirao“ Dragutinović sazvao „predizbornu Skupštinu“ iako to u važećim Pravilima o radu sindikata nije nigde predviđeno. Osim toga na predizbornu skupštinu poziva i bivše članove, koji su odavno penzionisani, nudeći im da lobiraju za njega obećavajući im „razne pogodnosti“.

Kako saznajemo Miroslav Dragutinović po struci nije kvalifikovan da bude na tom mestu jer nema diplomu fakulteta, već više ekonomske škole. Takođe lično mu je, kako Jutarnji GLASnik nezvanično saznaje, više puta plaćana školarina od strane Instituta od više stotina hiljada dinara, kako bi bar dobio nekakvu fakultetsku diplomu, ali mu i to nije pošlo za rukom, a novac nije vratio. Kako nekvalifikovani kadrovi vršljaju po Institutu? Više na linku:Vinčansko pismo: Zamalo u “Vinči” čuda da se dese, pa da “retrovizor” postane revizor-Foto

Inače je 20 godina radio kao magacioner na prijemu robe. Da li je upravo to iskustvo i umeće prijema robe, bila glavna refrenca za postavljenje na mesto predsednika i to Sindikata za nauku institita Vinča, pitaju se naš izvori. Ali ono što se zna je da je svoje radne navike iskoristio kada je pocepao pristupnice naučnika, koji su želeli da pristupe sindikatu, govoreći da moraju lično da dođu i da se potpišu, jer se tako roba preuzima u magacinu, o čemu je Jutarnji GLASnik već pisao. Više na linku: Zaštićen svedok: Naučnici Vinče nisu dobrodošli u sindikat zaposlenih u nauci??? Za koga li je osnovan?Audio

Prikrivanje kriminalnih dela nalogodavaca Marčete i Karića i njihovu „ekipu“ u službi sindikata?

Interesantno je i to da je uvek bio blizak rukovodećoj garnituri Instituta, bivšim direktorima Radaku, Gruboru, Marčeti Kaninski, a sada i sa vd direktorkom Snežanom Pajović. Više puta je dobijao donacije od Instituta tokom protekle godine, za vreme mandata Marčete i njenog , kako je ona u istrazi kada je hapšen povodom čuvene afere navela „emotivnog partnera“ Slavka Karića. Dragutinović je dobijao na ime i navodno za potrebe sindikata više stotina hiljada dinara, koje je on trošio po svom nahođenju, a za uzvrat je davao prećutnu podršku za kriminalne radnje koje su se dešavale tokom 2018. i početkom 2019.

Kako saznajemo kada je „afera Vinča“, „drmala“ celu Srbiju, predsednik Sindikata nauke u Institutu „Vinča“ Miroslav Dragutinović nije pozvao za savet i podršku, kako pravila nalažu nikoga iz Granskog sindikata za nauku Srbije očigledno pokušavajući da zataška situaciju i prikrije kriminalna dela nalogodavaca Marčete i Karića i njihovu „ekipu“. A na poziv iz Granskog sindikata da li je potrebna pomoć rekao je kako nam je doslovno preneto da je „sve pod kontrolom“.

Zbog načina kako predsednik vodi Sindikat nauke u poslednjih 7 godina, a i zbog toga što su razočarani, jer nema pomaka u njihovoj borbi za pravdu, jer se i posle hapšenja i burnih dešavanja opet na rukovodeća mesta dovode isti „aferaši“ i to posle nepunih 7 meseci, ogorčeni članovi su potražili pomoć Granskog sindikata.

Više na linku:Povratak “VINČANSKE SEKTE”, Uplašeni naučnici „banditi“ veruju u nadležne-EPILOG na sudu

Prvi put posle 7 godina sastanak članova Sindikata nauke Instituta „Vinča“

Obavestili su predsednicu Granskog sindikata za nauku Srbije, Đurđicu Jovović o aktuelnim dešavanjima i kriminalu u Institutu Vinča i zvanično joj uputili poziv da u ponedeljak 25.11.2019. poseti Institut.

Kako Jutarnji GLASnik saznaje iz dobro informisanih izvora Jovovović je prihvatila poziv, tako da će se posle 7 godina napokon skupiti članovi Sindikata nauke Instituta „Vinča“. Sastanak će se održati u prostorijama Laboratorije za materijale – 170 sa početkom u 12 časova, kako bi se dogovorili o organizaciji fer i poštenih izbora u Sindikatu nauke Instituta „Vinče“, kako i dolikuje sindikatu koji predstavlja predstavnike institucije od nacionalnog značaja za Srbiju.

Autor: Branka Lazić

Izvor:Jutarnji GLASnik                                                        Foto:Screenshot

Ostavite komentar