HRONIKA

Peconi se „ne seća“, a snimak pucnjave je – „tajna“

Peconi se „ne seća“, a snimak pucnjave je – „tajna“

Predrag Ranković Peconi je svedočio na suđenju optuženima za njegovo ranjavanje u martu prošle godine, prenosi Krik.

On je istakao da je imao “presek i blokadu“ i da se “od ulaska u restoran ne seća ničega“.

Ranković je rekao da ostaje pri iskazu koji je dao tužilaštvu prošle godine neposredno posle ranjavanja, međutim, nije ponavljao detalje tog iskaza.

On je istakao da ne želi da se pridruži krivičnom gonjenju optuženih, kao i da ne traži novčanu odštetu.

Na pitanje tužioca da li oseća posledice ranjavanja Ranković je kratko rekao “Ne“, nakon čega je brzo napustio sudnicu.

Za ranjavanje Rankovića optuženi su Željko Rutović i Neđeljko Mumin. Prema optužnici, Mumin je Rankovića, nakon kraće rasprave, udario pištoljem u glavu, a Rutović mu više puta pucao u noge. Kada je Ranković pao, Mumin ga je šutnuo u grudi, a Rutović i nepoznata osoba gađali su ga staklenim čašama, tvrdi tužilaštvo.

Optužnicom im se na teret stavlja i nasilničko ponašanje, kao i nedozvoljeno držanje i nošenje oružja. Rutoviću se sudi u odsustvu jer je od događaja u bekstvu.

Četiri svedoka danas su sa manje ili više detalja opisali događaje iz hotela “Prag“ i to kako je Ranković ranjen.

Svedok Danijela Mijatović ispričala je da je Rutović je navodno “skočio“ posle jedne njene izjave, a Ranković stao u njenu odbranu.

“Rekla sam da znam njegovog sina – da je kulturan i fin, a on, otac, opasan“, kazala je Mijatovićeva.

Ona je istakla da je Rankovića napao muškarac u svetloj košulji. Upitana da li je to optuženi Mumin, rekla je da on “liči na tu osobu“.

I ostali svedoci ispričali su da je na Rankovića nasrnuo Mumin. Biznismen Milo Đurašković, kome se trenutno sudi da je oštetio kruševačku Fabriku maziva “Fam“ rekao je da je čuo tri-četiri pucnja, ali da nije video ko je pucao, jer je tada već krenuo ka izlazu.

Lično obezbeđenje 

Jedini koji je naveo da je video pištolj je svedok Đorđije Medenica – i to kod optuženog Mumina.

Medenica je detaljno prepričao kako je tekao razgovor koji je navodno doveo do okršaja. Kazao je da ga je Danijela Mijatović, u trenutku kada je Rutović došao u restoran, pitala ko je taj čovek.

“Kada sam joj rekao da je to Željko Rutović ona je napravila grimasu kao ’Uf strašno’“, ispričao je.

Pošto je Rutović to primetio, obratio joj se rečima “Je li snajka, u čemu je problem, znamo li se?“, kazao je Medenica.

Ona mu je rekla da ga zna odranije i da je njen pokojni partner radio sa njim, ispričao je očevidac. Rutović je upitao da mu nije on slučajno naudio, da nije sa njegove strane nešto bilo. Ona je kazala da je umro prirodnom smrću i dodala da zna i njegovog sina uz komentar “Kako je divan dečko od ovakvog oca“.

“On je eksplodirao u tom trenutku“, rekao je Medenica, objasnivši da je Rutović tada počeo da viče “Sa kojim pravom me vređaš?“

Dalje je ispričao da se Ranković obratio tada Rutoviću rekavši mu da je pusti, na šta je Rutović odreagovao rečima “Šta se mešaš?“ i “Šta hoćeš ti?“

“Šta bi Neđeljku da se meša?“, pitala je sudija Nikolić svedoka.

“Pa ovaj je bio u Željkovom obezbeđenju“, odgovorio joj je Medenica, ali na pitanje sudije da potvrdi ono što je rekao, svedok je dodao da to pretpostavlja.

Akteri devedesetih 

Iako su danas biznismeni, Rutović i Ranković poznati su po svojim ranijim vezama sa kriminalom.

Obojica su devedesetih godina bili pripadnici kriminalnih grupa, piše u Beloj knjizi organizovanog kriminala MUP-a.

Tajni snimak 

Sigurnosne kamere u hotelu snimile su Rankovićevo ranjavanje, međutim, i dalje nije sigurno da li će snimak biti dokaz u ovom postupku. Prema rečima Rutovićevih branilaca, snimak je označen kao tajna, zbog čega su tražili da bude izbačen iz dokaza. Tužilac je pred kraj današnjeg suđenja pitao kada će se gledati snimak, na šta mu je sudija odgovorila da će na sledećem suđenju odlučiti da li će biti prihvaćen kao dokaz.

Izvor: B92

Ostavite komentar